Eindelijk ruimte voor een kop koffie na de mis

Jarenlang lag het te wachten: het parkeerterrein naast de Lambertuskerk in Rosmalen. Inmiddels verrijst er een prachtig gebouw. Een nieuw parochiecentrum met een heel eigen architectuur. De toekomst is ineens heel nabij.

Rick Jonkers werkt bij het bisdom ’s-Hertogenbosch als bouwadviseur en hij begeleidt voornamelijk restauraties en het onderhoud van monumentale gebouwen. De bouw van een heel nieuw parochiecentrum is voor hem dus zeker niet iets alledaags. “Het is heel bijzonder dat een parochie zo’n centrum kan en mag bouwen,” vindt hij dan ook.

Er moest ook wel iets gebeuren. De pastorie was toe aan groot onderhoud en was eigenlijk niet zo geschikt als ontmoetingsplek. “Het is natuurlijk een voornaam pand, maar het is veel meer gebouwd als woning. In het nieuwe parochiecentrum komen twee zalen, een huiskamer, een ruimte voor de jeugd en een keukentje. Daarnaast komen er twee appartementen op de tweede en derde woonlaag. Dat is bij de pastorie niet te realiseren.”

Jaren geleden hoorde de pastorie ook veel duidelijker bij de kerk. Er was immers een laantje. Door de komst van appartementen, parkeerplaatsen en fietspaden werd die link steeds minder duidelijk. “Het nieuwe parochiecentrum ligt nu naast de kerk. Voor iedereen is de connectie nu meteen duidelijk. Het nieuwe gebouw wordt ook heel transparant met veel glas. Daarnaast is er nu eindelijk ruimte voor een kop koffie na de mis. Als dat weer mag tenminste.”

Behalve de moderne architectuur, wordt het gebouw ook op andere vlakken toekomstbestendig. “Er komt een warmtepomp en we gaan gebruik maken van zonnepanelen en warmte-terugwin-units. In de zalen hebben we CO2-sturing. Als er te veel mensen in de ruimte zouden komen, wordt de lucht automatisch ververst.”

Op het dakterras komen kratten met sedumplantjes, waardoor het een mooi groen aanzicht geeft. “Voor de omgeving van het parochiecentrum is er zeker gelet op een mooie uitstraling. Bovendien komt er door een sedumdak minder regenwater direct in het riool terecht. Daardoor blijft de grondwaterstand op het eigen perceel op niveau.”

In de monumentale pastorie komen nu appartementen voor jongeren met een vorm van autisme. Deze zullen worden gehuurd door Leermakers Autismegroep. Het gaat om zes kamers en gezamenlijke leefruimten in de pastorie en twaalf studio’s in de tuin van de pastorie, verdeeld over zes geschakelde woningen. “Het is mooi dat in de pastorie weer de functie van maatschappelijk vastgoed terugkomt.”

Het nieuwe parochie zal – als alles meezit – net klaar zijn voor de bouwvak. Op zondag 11 april wordt door Mgr. Dr. G.J.N. de Korte de eerste steen gezegend.

Wist u dat:

• De Lambertuskerk van de parochie is, maar haar toren eigendom is van de gemeente ’s-Hertogenbosch? In de tijd van Napoleon kwamen de kerktorens vanwege strategische doeleinden in de handen van de gemeenten.
  • Er onder het parochiecentrum een historisch moestuincomplex lag inclusief een waterput?
  • Er nog middeleeuws tufsteen te vinden is in de toren van de Lambertuskerk?
  • Financiën