"Ik zoek God": 3 bijeenkomsten over Nietzsche

1 mei 2024

Eeuwenlang hebben we de zin van ons leven afhankelijk gemaakt van het bestaan van God. Het ware, goede en schone verwezen naar Gods volmaakte wezen. Deze afhankelijkheid brokkelt af, en de vermolmde structuren van het verleden beginnen langzamerhand in te storten. Ook het geloof in God.

In de beroemde toespraak van de waanzinnige man voorspelt Friedrich Nietzsche (1844-1900) deze beweging. Deze man, die met een lantaarn midden op de dag roept dat hij God zoekt, komt tot de conclusie dat Hij dood is. En nog meer: “Wij hebben Hem gedood – jij en ik!”

Wat is de boodschap van deze waanzinnige man? Hoe kan hij zeggen dat wij God hebben gedood? Over welke God heeft hij het? En welke God zoekt hij dan?

Nietzsche voorzag de leegte die zou ontstaan met het verdwijnen van God uit onze samenleving. Toch ziet hij dit niet als een eindpunt, maar als een tijd van doorgang, als een nieuwe Exodus: “We zijn aan boord gegaan en hebben de vaste grond verlaten.”

Gedurende drie bijeenkomsten stelt diaken en filosoof René de Weerd de vraag naar de mogelijkheden van het spreken over God na de volgens Nietzsche “grootste gebeurtenis van de nieuwe tijd”: de dood van God. Een gebeurtenis die synoniem is voor het levensgevoel van onze tijd.

De bijeenkomsten vinden plaats op 30 mei en 6 en 20 juni 2024, van 19:30 tot 21:30 uur, in het Parochiecentrum. De kosten voor deelname bedragen € 20,=. U kunt zich opgeven via diaken@parochiemaria.nl.

Meer nieuws

Herenkoor Sint Lambertus bestaat 200 jaar

Op zondag 26 mei viert het Herenkoor van de Sint […]

Geplaatst: 20 mei 2024

De Cathrien-gemeenschap. Een oefening in toevalligheid

Voor het Kringblad,  het contactblad van Gebedskring rond het Sint-Janscentrum, […]

Geplaatst: 18 mei 2024

Expositie "Vertel me wie je bent"

De Sint Cathrien is vanaf 16 mei t/m zondag 26 […]

Geplaatst: 15 mei 2024

4 en 5 mei: Stilstaan bij vrijheid in Rosmalen

4 mei herdenk je! De herdenking van alle oorlogsslachtoffers is […]

Geplaatst: 25 april 2024