Het verhaal achter het Mariakapelleke in het Maliskampse bos

1 mei 2023

door Peter Trum (foto: Gerrit Mol)

Op een zonnige dag in de zomer van 2011 wandelde ik door het Maliskampse bos. Om wat uit te rusten van mijn wandeltocht nam ik plaats op een bankje bij het bruggetje. Ik genoot van de prachtige omgeving en de weldadige rust. Toen ik naar die prachtige boom vóór mij keek zag ik daar hoog in die boom een mooi Mariakapelleke hangen. Het ontroerde mij en op datzelfde moment
kreeg ik een idee.

Een vriend had mij verteld dat hij terminaal ziek was, dat raakte mij diep. Toen ik hem enige tijd later sprak vertelde ik hem over mijn idee: ik wilde voor Paul een gedicht schrijven en dit onder het Mariakapelleke in het bos hangen zodat ik tijdens mijn wandelingen door het bos op die plek telkens aan hem kon denken. Paul vond het een fijn idee en wij spraken af het gedicht samen op de
boom te plaatsen.

Enige tijd later, toen ik weer eens zat te rusten op de bank bij het kapelleke, werd ik aangesproken door een echtpaar. De mijnheer, die zich voorstelde als Ton Boeren, vroeg mij of ik Peter was waarop ik antwoordde: “Ik ben inderdaad Peter maar waarom vraagt u dat?” Hierop antwoorde Ton: “Omdat onder dat gedicht aan de boom de naam Peter staat!” Ik zei hem dat ik dat gedicht inderdaad voor een vriend geschreven had. Toen vroeg Ton aan mij: “Dan zul je ook willen weten wie wij zijn, welnu wij zijn Ina en Ton Boeren. In 1996 hebben wij dat Mariakapelleke uit dankbaarheid aan deze boom gehangen. Dat wij elkaar hier mogen ontmoeten kan géén toeval zijn!” Ik beaamde dat en daarna voerden wij samen nog een fijn gesprek.

Op een zekere dag sprak een andere vriend, Jack Bergmans geheten, mij aan en zei dat hij het gedicht aan de boom in het Maliskampse bos had gelezen. Hij vroeg mij of dat een gedicht van mij was waarop ik bevestigend antwoordde. Niet veel later kwam Jack met het idee om in oktober een kleine bedevaart naar het kapelleke in het bos te organiseren. Nadat hij een aardig artikel in “De Rosbode” had geschreven over het kapelleke én het gedicht met een slogan “In de meimaand naar Maria in 's-Hertogenbosch en in oktober naar Maria in het bos” bleek er voldoende belangstelling te bestaan om de eerste bedevaart te houden waarbij zo'n 35 deelnemers aanwezig waren. Jack ging voor in het gebed en ik vertelde op verzoek van de aanwezigen het ontstaan van e.e.a. Bij deze eerste bedevaart was Paul zelf aanwezig, zij het dat hij de bijeenkomst op enige afstand volgde vanuit de auto. Paul bleek te zeer vermoeid om lang te kunnen staan. Helaas kwam Paul op 2de Kerstdag 2011 te overlijden, en nog altijd missen wij hem.

In latere jaren gingen diaken Jan Renders, kapelaan Gideon van Meeteren en pastoor Paul Janssen voor in het gebed. Inmiddels is de kleine bedevaart naar Maria in het bos een traditie geworden die mensen met elkaar verbindt. Ik schreef dit verhaal omdat velen in de achtergrond van het Mariakapelleke en het gedicht geïnteresseerd blijken.

Meer nieuws

Expositie "Vertel me wie je bent"

De Sint Cathrien is vanaf 16 mei t/m zondag 26 […]

Geplaatst: 15 mei 2024

"Ik zoek God": 3 bijeenkomsten over Nietzsche

Eeuwenlang hebben we de zin van ons leven afhankelijk gemaakt […]

Geplaatst: 1 mei 2024

4 en 5 mei: Stilstaan bij vrijheid in Rosmalen

4 mei herdenk je! De herdenking van alle oorlogsslachtoffers is […]

Geplaatst: 25 april 2024

Namen en nummers - Meeleven met Bossche oorlogsslachtoffers

Workshop naambordjes maken in Sint Cathrien In de Tweede Wereldoorlog […]

Geplaatst: 25 april 2024