Het kwaad - een menselijk drama?

5 februari 2023

Mens, vrijheid en kwaad in filosofisch perspectief - een cursus door diaken René de Weerd
7 en 14 maart, 4 en 11 april 2023 in het Parochiecentrum

"De mens is van nature goed." Deze stelling van de Franse filosoof/schrijver/componist Jean-Jacques Rousseau heeft ons nadenken over de mens en ook over het kwaad diepgaand beïnvloed. Een invloed die nu nog steeds sterk nagalmt, gezien de populariteit van het boek 'De meeste mensen deugen' van Rutger Bregman.

De stelling van Rousseau staat haaks op de christelijke leer van de erfzonde, die stelde dat de bron van het kwaad in de mens zelf zit. Rousseau wilde de mens vrijspreken van het kwaad in de wereld, en het verhaal van de zondeval ontmythologiseren door er een filosofisch discours tegenover te stellen. Verlossing van het kwaad wordt zo ook een menselijke aangelegenheid: als de bron van alle kwaad uiteindelijk niet in de mens zelf ligt, moeten er wegen zijn om het kwaad uit deze wereld te bannen. Het geloof in vooruitgang (materieel, moreel, rationeel) en een beter wereld door mensenhanden gemaakt is geboren.

Maar dan blijft de onderliggende vraag staan: waar komt het kwaad dan vandaan als het niet uit de mens zelf komt? Deze vraag wordt tijdens een viertal bijeenkomsten gesteld. Na een korte uiteenzetting van de opvattingen over het kwaad van Rousseau, Kant, Schelling en Schopenhauer zal er ruimte zijn voor gesprek over de relevantie van hun filosofie. Deze filosofen hebben één ding gemeen: het kwaad is iets dat zich aan de mens opdringt. Maar waar ligt dan onze persoonlijke, individuele verantwoordelijkheid? Deze vraag is actueler dan ooit, zo lijkt het. Herkennen wij hun opvatting over het kwaad,  willen we er vraagtekens bij plaatsen? Waar zien wij dan zelf de oorsprong van het kwaad?

In het Parochiecentrum

De bijeenkomsten vinden plaats op 7 en 14 maart, en 4 en 11 april 2023 van 19.30-21.15 uur in het Parochiecentrum, Rodenborchweg 2 te Rosmalen. Zij staan onder leiding van diaken René de Weerd, theoloog, filosoof en lid van de internationale Johann-Gottlieb-Fichte-Gesellschaft.

De bijdrage voor de deelname is € 10,=. U kunt zich voor de bijeenkomsten inschrijven via secretariaat@parochiemaria.nl.

Afbeelding: "De nachtmerrie" (detail), Johann Heinrich Füssli

Meer nieuws

Bijeenkomst ‘De toekomst van de kerk’

Het aantal kerkleden neemt zienderogen af, kerken sluiten en de […]

Geplaatst: 28 februari 2024

Tilburgs Byzantijns Koor

Tilburg Byzantijns Koor op 10 maart te gast in de […]

Geplaatst: 21 februari 2024

Catharina Academie: cursus Inleiding Systematische Theologie

Gelovig zoeken naar inzicht ‘Gelovig zoeken naar inzicht,’ is het […]

Geplaatst: 15 februari 2024

Vastenactie

Met Aswoensdag is de Veertigdagentijd weer begonnen. Een tijd van […]

Geplaatst: 14 februari 2024