Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de parochie - 13 januari 1968

13 januari 2023

Vijfenvijftig jaar geleden, op 13 januari 1955 stortte een wand van de Lucaskerk in. "Pastoor Smulders dacht dat een cv-ketel was geëxplodeerd. Er was geen explosie. Toch was 'zijn' St. Lucas-kerk ingestort." zo meldde het Brabants Dagblad. De twaalfjarige Hans van de Leemput overleed ter plaatse. Zijn moeder raakte zwaargewond maar overleefde de ramp.

De kabouters van de Edith Stein groep hadden op dat moment hun wekelijkse bijeenkomst in de crypte van de kerk. "Veel lawaai en stof, en het duurde voor m'n gevoel een eeuwigheid voor we naar boven en naar buiten mochten." vertelt een lid van de groep later op de website van het Brabants Historisch Informatie Centrum.

TNO-onderzoek naar de oorzaak van de ramp gaf een hele reeks constructiefouten aan. Zo was de middenkolom van het voorportaal en de sacramentskapel gemaakt van slecht materiaal. Een betonbalk bevatte een slechte wapening, berekeningen klopten niet, het metselwerk en de constructie van de betonbalk onder de klokken stoel waren niet voldoende bestand tegen vocht.

Besloten werd de kerk af te breken. Alleen de pastorie en de parochiezaal zijn blijven staan. Pas vijf jaar later werd er een nieuwe kerk gebouwd, een stuk kleiner dan de oude. Die werd op 14 april 1973 gewijd door de bisschop van 's-Hertogenbosch, mgr. Jan Bluyssen.

Meer nieuws

Kinderkoor Eigenwijs 60 jaar!

Reden voor een feestje! Dit jaar viert kinderkoor Eigenwijs van […]

Geplaatst: 7 juni 2023

Informatiebijeenkomst Lucaskerk

In de Lucaskerk was op zondag 21 mei 2023 om […]

Geplaatst: 21 mei 2023

Open Kerkendag 2023 - 2e Pinksterdag

De Parochie Maria doet mee aan de Open Kerkendag op […]

Geplaatst: 21 mei 2023

Jazz-viering Pinksteren

Zondag 28 mei 2023, 12.00 uur, Kerkplein voor de Protestantse […]

Geplaatst: 21 mei 2023