Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de parochie - 13 januari 1968

13 januari 2023

Vijfenvijftig jaar geleden, op 13 januari 1955 stortte een wand van de Lucaskerk in. "Pastoor Smulders dacht dat een cv-ketel was geëxplodeerd. Er was geen explosie. Toch was 'zijn' St. Lucas-kerk ingestort." zo meldde het Brabants Dagblad. De twaalfjarige Hans van de Leemput overleed ter plaatse. Zijn moeder raakte zwaargewond maar overleefde de ramp.

De kabouters van de Edith Stein groep hadden op dat moment hun wekelijkse bijeenkomst in de crypte van de kerk. "Veel lawaai en stof, en het duurde voor m'n gevoel een eeuwigheid voor we naar boven en naar buiten mochten." vertelt een lid van de groep later op de website van het Brabants Historisch Informatie Centrum.

TNO-onderzoek naar de oorzaak van de ramp gaf een hele reeks constructiefouten aan. Zo was de middenkolom van het voorportaal en de sacramentskapel gemaakt van slecht materiaal. Een betonbalk bevatte een slechte wapening, berekeningen klopten niet, het metselwerk en de constructie van de betonbalk onder de klokken stoel waren niet voldoende bestand tegen vocht.

Besloten werd de kerk af te breken. Alleen de pastorie en de parochiezaal zijn blijven staan. Pas vijf jaar later werd er een nieuwe kerk gebouwd, een stuk kleiner dan de oude. Die werd op 14 april 1973 gewijd door de bisschop van 's-Hertogenbosch, mgr. Jan Bluyssen.

Meer nieuws

Herenkoor Sint Lambertus bestaat 200 jaar

Op zondag 26 mei viert het Herenkoor van de Sint […]

Geplaatst: 20 mei 2024

De Cathrien-gemeenschap. Een oefening in toevalligheid

Voor het Kringblad,  het contactblad van Gebedskring rond het Sint-Janscentrum, […]

Geplaatst: 18 mei 2024

Expositie "Vertel me wie je bent"

De Sint Cathrien is vanaf 16 mei t/m zondag 26 […]

Geplaatst: 15 mei 2024

"Ik zoek God": 3 bijeenkomsten over Nietzsche

Eeuwenlang hebben we de zin van ons leven afhankelijk gemaakt […]

Geplaatst: 1 mei 2024