Bossche Bedevaart naar Uden

19 augustus 2023

15 augustus 2023, Maria Tenhemelopneming

Op 15 augustus pakten we een traditie die 299 jaar geleden begon weer op: de Bossche bedevaart naar Uden op het feest van Maria Tenhemelopneming. Met zo’n twintig mensen begonnen we bij Museum Krona met koffie en een ‘kroontje’. Daar vertelde pastoor Paul Janssen over het wonderkruis dat zo’n 500 jaar geleden in de Sint Cathrien is gevonden en veel pelgrims trok. De kruisheren namen het in 1629, toen Frederik Hendrik de stad innam, mee naar Uden.

In Uden beheerden de kruisheren de kapel van Onze Lieve Vrouw ter Linde, een beeld dat ooit in een boom gevonden werd. Ik vermoed dat de kruisheren altijd contact hebben gehouden met Bosschenaren. Het zou zomaar kunnen dat zo de bedevaart naar Uden is ontstaan.

In 2009 hebben de kruisheren het klooster verkocht. Het originele beeld van O.L.V. Ter Linde en het wonderkruis werden overgedragen aan museum Krona. En daar zijn ze nog altijd.
Wij mochten ze vanmorgen zien. Heel bijzonder. De deelnemers werden er stil van. Pastoor Janssen sprak er een gebed uit. We zongen het lied ‘ Hoort hoe God met mensen omgaat’. Fantastisch dat Museum Krona dit mogelijk maakte!

Vanuit Krona liepen we naar de kruisherenkapel. Vanaf de motor van Frank Bosman wapperde onze eigen vlag, gemaakt van een foto van het originele bedevaartsvaandel dat nog in de Sint Cathrien is, maar te kwetsbaar om mee te nemen.

In de kruisherenkapel vierden we de eucharistie. Wat een prachtige ruimte. Fijn om daar te mogen zijn. Ook deze kapel laat sporen zien van de band tussen ‘s-Hertogenbosch en Uden. Buiten herinnert een reliëf aan 150 jaar bedevaart. Binnen is een gebrandschilderd raam waarop het wonderkruis te zien is.

We vervolgden onze tocht naar het Parochiecentrum van Uden waar we gastvrij werden ontvangen en konden lunchen.

We sloten onze bedevaart af bij de zusters Birgittinessen, waar het Allerheiligste uitgesteld was en we de rozenkrans mee baden. Ook de Udense Birgitinessen hebben een relatie met onze parochie. Het klooster in Uden is opgericht vanuit het klooster Mariënwater op landgoed Coudewater in Rosmalen.

Alles bij elkaar ben ik bijzonder tevreden over de herstart van de Bossche bedevaart naar Uden. Prachtig dat zowel Brabants Dagblad als DTV (artikel en documentaire) uitgebreid aandacht hadden voor ons initiatief.

Volgend jaar het derde eeuwfeest! Dat belooft wat!

Meer nieuws

Update project van pater Titus in zijn geboortedorp Akputu

Zo gaat het met de kinderen in Akputu in Nigeria, […]

Geplaatst: 11 juli 2024

Nieuwe cursussen bij de Caharina Academie

Zaterdag 29 juni werd de tweede cursus van de Catharina […]

Geplaatst: 4 juli 2024

300 jaar Bedevaart Den Bosch - Uden, 15 augustus

300 jaar bedevaart Onze Lieve Vrouw ter Linde Dit jaar […]

Geplaatst: 4 juli 2024

Nieuwe ronde Alpha gepland in Empel: najaar 2024

Alpha afgerond in Rosmalen We kijken samen dankbaar terug op […]

Geplaatst: 3 juli 2024