Op 1 juni 2025 viert pastor Piet de Jong zijn tienjarig priesterschap tijdens de eucharistieviering om 9.30 uur in de Landelinuskerk. Deze gehele periode is hij pastor geweest in de Landelinuskerk in Empel. Deze gemeenschap is hem zeer dierbaar. Een van de krachtigste boodschappen van het geloof is volgens de pastor: ‘Ik zal er zijn’ als belofte van God die niemand in de steek laat. Die boodschap wordt door de Empelse gemeenschap omarmt en uitgedragen op een manier die ervoor gezorgd heeft dat Piet zich nu een echte Empelnaar voelt.
Beginnen met luisteren
Toen Piet in Empel aankwam als pastor, was het vertrouwen in en de betrokkenheid bij de kerk ver te zoeken bij de Empelnaren. De kerk dreigde toen zelfs te moeten sluiten. “De eerste twee jaar heb ik voornamelijk geluisterd naar wat de mensen bezighield. Ik hoorde in hun boodschappen vooral hunkering naar verbinding en pijn om niet gehoord te worden. Ik wist dat het belangrijk was om die wensen voorop te stellen, niet zozeer om mijn eigen stempel op de gemeenschap te willen drukken. Daarom kwam er een denktank om te ontdekken waar de mensen behoefte aan hadden.”
Catechese en diaconie als uitgangspunt
Na de bijeenkomsten van de denktank werd besloten om diaconie en catechese als speerpunten aan te wijzen om de kerkelijke gemeenschap van Empel te herstellen. “Het is daarbij belangrijk dat het geheel wordt overzien en dat er goed wordt gecommuniceerd. Je moet kunnen omgaan met het ongemak en de onkunde waarmee we als mens allemaal te maken krijgen. Daar komt de belofte van God om de hoek kijken. Hij zegt ons: ‘Ik zal er zijn’ en Hij wil graag dat wij Zijn voorbeeld daarin volgen. De Empelnaren hebben dat ter harte genomen: de kerk wordt goed bezocht en vooral de diaconie kent veel initiatieven en betrokkenen en geeft een groot gevoel van saamhorigheid.
Verbondenheid en nabijheid centraal
Piet noemt de Empelnaren verbonden, warm en hartelijk. Dat zijn volgens hem ook de ingrediënten om een gemeenschap te kunnen creëren, maar ook te behouden. “Je moet mensen met je meenemen vanuit de nabijheid, het gevoel dat je er voor elkaar bent, ongeacht de omstandigheden. Daardoor groeit het onderlinge vertrouwen, maar ook de verantwoordelijkheid. Maar als dat goed gaat, kun je die niet alleen geven, maar willen de mensen die ook nemen. Ik ben er voor de leden mijn gemeenschap in tijden van nood, maar wat deze gemeenschap mooi en uniek maakt, is dat ik in het grotere geheel daarvan slechts aan hoef te sturen. Ik heb het priesterschap gekozen met de overtuiging dat ik een opdracht moest doorgeven en dat doen de Empelnaren nu met mij.”
Dat heeft zijn vruchten afgeworpen: tien jaar geleden stond de kerk op het punt van sluiten, maar sinds vijf jaar is er een prachtige gemeenschapszaal aan de kerk die dagelijks wordt gebruikt. Soms is die zelfs te klein voor het aantal bezoekers!
Pastor Piet dankt alle Empelnaren voor de fijne jaren en Parochie Maria feliciteert hem van harte met dit mooie jubileum!
- foto: Wim Koopman
- foto: Wim Koopman
- foto: Wim Koopman