Geloof en twijfels

11 oktober 2024

Een van de grootse zegeningen die we als christenen tegenkomen, is de vrijheid om toe te geven dat we twijfels hebben. Voor sommige mensen is twijfel synoniem met een gebrek aan geloof. Twijfel en geloof zijn twee kanten van dezelfde medaille. Twijfels zijn een kans om dieper na te denken over je geloof.

Veel gelovigen worstelen met hun twijfels die voortkomen uit de onvoorspelbaarheid en de stormachtige aard van het leven. In de drukte van het leven hebben we vaak geen tijd voor de vraag naar de zin van het leven. Toch zullen we allemaal met die vraag geconfronteerd worden, bij tegenslag, bij ongeneeslijke ziekten, bij het overlijden van een dierbare, maar vooral bij de dood. We raken dan verontrust en zoeken naar houvast, een veilige thuishaven. Zo’n veilige thuishaven op de achtergrond maakt je leven rustiger. Maar is zo’n thuishaven te vinden in deze tijd?

Job getuigt in de bijbel dat zijn geloof in God het leven echt rustiger maakt. Velen hebben er geen weet van of geloven daar niet in. Zij moeten de geruststelling van deze veilige thuishaven in hun leven missen. Wat jammer. Je hoort mensen zeggen: ‘’Wat ben ik blij met mijn geloof. Ik zou niet weten wat ik zonder mijn geloof zou moeten doen’’. Geloof in God geeft ons rust tijdens onzekere momenten in ons leven, ondanks alle onrust in het leven.

Hoe mooi zou het zijn als we allemaal zouden ontdekken dat Gods liefde ons leven rustiger kan maken ondanks de stormachtige gebeurtenissen die op ons pad komen.

Pater Titus Ikyomke

Meer columns

Ubuntu met een vleugje Franciscaanse inspiratie

De meeste mensen kennen waarschijnlijk ‘The Lion King’. Het is […]

Geplaatst: 6 oktober 2024

Het (gesproken) woord van het geloof

Afgelopen week was de reis naar Hildegard van Bingen die […]

Geplaatst: 6 oktober 2024

Geloof in lood

Hoe verbeeld je de verhalen uit de Bijbel? Dat is […]

Geplaatst: 20 september 2024

Rustiger aan

Afgelopen vrijdag heeft de uroloog mij bijgepraat over de uitslagen […]

Geplaatst: 8 september 2024

Lichtdragers

Er gebeurt heel veel in onze parochie. Iedere toren heeft […]

Geplaatst: 8 september 2024

Missio Hollandica

Iedere dinsdag assisteer ik bij de eucharistieviering van 12:30 uur […]

Geplaatst: 30 augustus 2024

Opstarten

In onze parochie zijn de scholen weer begonnen, langzaam gaan […]

Geplaatst: 23 augustus 2024