In aanwezigheid van God brood breken: communievoorbereiding
Een baby begrijpt niets van het doopsel en herinnert zich dat ook niet. De eerste communie is anders. Dan kan een kind de beginselen van het evangelie begrijpen en staat het daar ook open voor. Die combinatie van geloof, en kinderlijke wijsheid en openheid is precies wat Roeline Labout zo trekt. Daarom verzorgt zij in Empel de communiewerkgroep.
Didactische verbondenheid met het evangelie
Roeline heeft eerder met veel plezier in het onderwijs gewerkt en in het voorbereiden van nieuwe communicanten kan zij nog altijd haar heil vinden. “Kinderen van die leeftijd zijn oud genoeg om de basis van het geloof mee te krijgen. Bovendien zijn ze ook nog onschuldig genoeg om daar eerlijke en onbevangen vragen over te stellen. Die combinatie geeft me energie en maakt me blij,” vertelt Roeline enthousiast. “Vooral omdat ik de kinderen in die setting een gevoel van geborgenheid en verbondenheid mee kan geven. Precies zoals God ons leert.”
Samen zijn, samen doen
Roeline is in 2019 de communievoorbereiding zo’n beetje ingerold. Pastoor Piet was als een familielid voor haar, dus uiteraard wilde ze hem helpen. toen hij haar vroeg om de communiewerkgroep te gaan doen. Dat gevoel van een familie die elkaar helpt vanuit een diepe verbondenheid is wat Roeline nastreeft in de communievoorbereiding. “Technisch gesproken leid ik de groep alleen, maar zo voelt het niet. De pastor en de kinderen en de ouders zijn er ook nog. Je (her)ontdekt samen de pracht van het evangelie. Dus moeten we met zijn allen zorgen voor een plek waar het veilig is om vragen te stellen, jezelf te zijn en waar iedereen welkom is. We zijn samen, we doen het samen: een basis voor saamhorigheid en openheid.”
“God zal er zijn” en het brood breken
Jonge ouders zijn lastig om ‘in de kerk te houden’, merkt Roeline. Zij komen voor de doop en de communie, maar in die tussenperiode raken zij de kerk vaak uit het oog verloren. Daarom probeert Roeline tijdens de communievoorbereiding de boodschap van God: “God zal er altijd voor je zijn’ mee te geven. “Dan hoop ik altijd maar dat die boodschap een houvast kan zijn die zowel ouders als kinderen blijft uitnodigen om naar de kerk te komen.” Daarbij maakt Roeline het Evangelie vooral niet te duister en te moeilijk en praat ze vooral over vriendschap, er zijn voor elkaar en breken en delen. Daarbij gaat het om de vriendschap met Jezus en God.
Uiteindelijk, zo is Roelines visie, hoef je het evangelie niet zwaarder te maken dan het is, omdat de basis ervan zo simpel en (juist daarom!) zo mooi is: “Als de kinderen weten dat God er altijd voor hen zal zijn en ze weten wat het betekent om het brood te breken, dan is mijn taak volbracht. Als ze dát meenemen in het dagelijks leven, mogen ze de rest bijna vergeten,” grapt ze. Wat is die vertaalslag naar het dagelijks leven dan? Ook hier houdt Roeline het simpel: “Je bent onvoorwaardelijk goed zoals je bent, en je wordt een beter mens door met anderen te delen wat je hebt. Je hoort erbij, je bent erbij in het leven. En dan mag je erop vertrouwen dat je er in de kerk er ook bijblijft.