We bevinden ons nog steeds in de Veertigdagentijd. Het getal veertig verwijst naar verschillende Bijbelse gebeurtenissen. Allereerst naar de veertig jaren die Israël in de woestijn heeft doorgebracht. Zo ook naar de veertig dagen die Ninivé nog kreeg alvorens verwoest te worden. Mozes verbleef veertig dagen op de berg. Veertig dagen had Elia nodig om bij de berg Horeb te komen. Veertig dagen zondvloed.
Niet alleen in het Oude Testament komt het getal veertig steeds weer terug. Zo hebben we laatst ook gehoord dat Jezus veertig dagen in de woestijn was geweest alvorens Hij met zijn openbare leven zou beginnen. Het getal veertig is een geladen getal, vol van afzondering, inkeer, onderweg zijn naar.
De veertigdagentijd is een tijd die voorafgaat aan Pasen, de voorbereidingstijd, een tijd van vasten. Het zijn meer dan veertig dagen, maar de zondagen worden niet meegeteld, omdat dit geen vastendagen zijn. De Veertigdagentijd begint met Aswoensdag en beslaat zes weken en dus zes zondagen.
Jezus heeft veertig dagen in de woestijn doorgebracht. Hij trok naar een verlaten gebied, om daar te bidden en te reflecteren op zijn daden. Deze tocht, deze tijd die Jezus had mag voor ons een inspiratiebron zijn.
Honderden jaren geleden zag de vastentijd er anders uit; toen waren er katholieken die soms hele dagen niks aten, of slechts één maaltijd per dag. Gedurende de jaren is dit behoorlijk veranderd, want nu gaat het voor veel christenen vooral om bewuster met (slechte) gewoontes om te gaan.
Iedereen kan het invullen op zijn of haar manier. Sommige mensen laten alcohol en zoetigheden staan. Andere mensen gebruiken geen social media. Belangrijk is dat het ons helpt en dat het een periode van bezinning wordt. Dat we kijken wat we kunnen veranderen in ons leven, maar dat we ook kijken hoe we meer onze naasten kunnen helpen, en het belangrijkste van alles, dat we dichter bij God mogen komen. Of zoals Paus Franciscus het zo mooi verwoordde in 2017: Het Woord is een geschenk, de naaste is een geschenk. Ik wens u allen een mooie Veertigdagentijd!
Kapelaan Gideon van Meeteren