Woorden van liefde

19 augustus 2021

Keuzes

Nog eventjes en de zomervakantie is voorbij. Het werk en de scholen beginnen dan weer. Sommige kinderen die klaar zijn met groep 8 zullen naar het voortgezet onderwijs gaan. De keuze welke school het gaat worden is al gemaakt. Maar het valt niet altijd mee om de juiste keuze te maken.

Kies je voor een theoretische of een praktische leerweg? Waar gaan de klasgenoten van de basisschool naar toe? Welk profiel past het beste? Een belangrijke vraag is natuurlijk ook wat je later wilt worden. En als je ouder bent heb je de keuze of je thuis blijft wonen of dat je op kamers gaat. Zo zijn er in onze levens heel wat keuzes. Onherroepelijke keuzes en ook levenskeuzes.

Deze zondag in het evangelie gaat het ook over een keuze maken. Veel mensen lieten Jezus in de steek en vervolgens vraagt Jezus wat zijn meest dierbare vrienden voor keuze willen maken: “Wilt ook gij soms weggaan?”

Deze vraag stelt Jezus aan Petrus en Zijn leerlingen, maar Hij kan deze vraag ook aan ons stellen. Willen jullie mij volgen of willen jullie ook liever weggaan? Willen wij Jezus navolgen? Willen we Zijn blijde boodschap verkondigen en leven? Het is niet een boodschap die ons machtig maakt of rijk, maar wel een boodschap die ons oproept om te delen met elkaar, zorgzaam te zijn, onze naasten lief te hebben en dat we vertrouwen hebben dat ons leven wordt geleid door God.

Jezus vraagt ons, nodigt ons uit, om keuzes te maken. Willen we hem volgen? Mensen hadden moeite met Jezus’ woorden, omdat Jezus de menselijke verhoudingen omdraait; zalig de armen, de zieken, de bedroefden. Kom op voor mensen die kwetsbaar zijn, eenzaam en uitgestoten. Jezus vraagt aan Zijn leerlingen en dus ook aan ons om nieuwe verhoudingen in deze wereld te brengen.

Jezus vraagt ons om woorden van liefde te spreken…ook tot degene met wie we moeite hebben. Hij vraagt ons om te keren en kritisch naar onszelf te kijken, om te kijken wat we kunnen verbeteren in onze woorden en daden.

Die keuzes krijgen we elke dag opnieuw. Wil ik Zijn liefde in deze wereld brengen? Ook als het misschien wel iets kost of pijn doet?
Kies ik ervoor om een donderwolkje te zijn, of een zonnestaal…Die keuze is aan ons.

Kapelaan Gideon van Meeteren.

 

Meer columns

Vredesweek

Elke derde zondag van september is de nationale vredesweek. Samen […]

Geplaatst: 15 september 2023

Pub-Kwis

De scholen zijn weer begonnen. Op Facebook zie je foto’s […]

Geplaatst: 6 september 2023

Inspiratie

Regelmatig krijgt het team dat de etalages in het parochiecentrum […]

Geplaatst: 25 augustus 2023

Allemaal stralende gezichten

“Het was ook voor ons een hele fijne ervaring en […]

Geplaatst: 18 augustus 2023

Licht in de wereld

Ga er even lekker tussenuit! Geniet van je vakantie! Dit […]

Geplaatst: 11 augustus 2023

Wereld Jongerendagen 2023

Iedere drie jaar zijn de internationale wereldjongerendagen (WJD). Het initiatief […]

Geplaatst: 4 augustus 2023

Generaal

Bij de koffie in het Sint Janscentrum schoof ook mgr. […]

Geplaatst: 28 juli 2023