Wie is de herder?

26 april 2021

De coronasituatie houdt ons nog steeds in de greep. Voortdurend horen en lezen we hoeveel besmettingen er weer bij gekomen zijn. Vorige week stelde het WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie), de IRF (sterftecijfer) naar beneden naar 0,15% in plaats van 3,4%. Sommige zeggen dat het een gotspe is dat ze er zo ontzettend naast hebben gezeten met het sterftecijfer, maar we kunnen het ook positief bekijken: Gelukkig is het sterftecijfer niet zo hoog als aanvankelijk vermeld.

Desalniettemin zitten we al meer dan een jaar met beperkingen en dit merken we niet alleen in ons sociale leven, maar ook in de kerk. Nog steeds mogen er maar 30 mensen naar de kerk komen voor een viering. Voor de kinderen die zich voorbereiden op hun Eerste Heilige Communie heeft dit ook invloed en daarom is er laatst met het kinderteam besloten om 4 extra vieringen in te plannen voor onze communicanten in Rosmalen (zie hiervoor ook het bericht bij Mededelingen hieronder).

Waarom additioneel? Hier is voor gekozen, zodat de vaste parochianen op zondag ook naar de Eucharistievieringen kunnen. Tijdens de kinderpreek hebben we het gehad over Jezus die zegt dat Hij de goede herder is. We zijn veilig bij Hem, ons leven is bij Jezus in goede handen, Hij heeft mensen genezen etc.

Er zijn ook mensen in onze levens die herders zijn. De kinderen moesten hier even over nadenken, maar toen kwamen de goede antwoorden: De juf of de meester, vader en moeder, zij zijn ook als een soort van herders die ons dingen leren en die het goede voor ons willen. En dan komt natuurlijk nog een hele belangrijke: Dat wij zelf ook herders zijn. Ook wij worden geroepen om te zorgen voor anderen, lief te zijn enzovoorts.

De vierde zondag van Pasen is ook roepingenzondag. Op deze zondag bidden we om roepingen tot het priesterschap, diaconaat en het religieuze leven. Bidden we heel bijzonder op deze dag dat er (jonge) mensen zijn die gehoor geven aan de roepstem van God en laten wij met elkaar in onze parochie ons best doen om zelf ook goede herders te zijn. Dat we het goede zoeken voor onze naasten en nooit moe worden of ophouden met zoeken naar andere schapen die zich niet in de schaapstal bevinden.

Kapelaan Gideon van Meeteren

Meer columns

Opruiming

Deze week was het grote opruiming. Eindelijk ging het gebeuren: […]

Geplaatst: 1 december 2023

Dankbaar

Het is koud, nat en guur buiten. De nachten worden […]

Geplaatst: 24 november 2023

Kiezen

Volgende week gaan we stemmen. Meer dan voorheen hoor ik […]

Geplaatst: 17 november 2023

"Jij ontbreekt aan mij"

Onlangs – rond Allerzielen – kwam het boek “Jij ontbreekt […]

Geplaatst: 10 november 2023

Bewaren

De herfst is nu echt begonnen! Het is de tijd […]

Geplaatst: 3 november 2023

Luisteren in vertrouwen

Komend weekend wordt in Rome de synode over synodaliteit, het […]

Geplaatst: 27 oktober 2023

Maria

Op woensdag 25 oktober om 19.00 uur zal er in […]

Geplaatst: 20 oktober 2023