Wie is de herder?

26 april 2021

De coronasituatie houdt ons nog steeds in de greep. Voortdurend horen en lezen we hoeveel besmettingen er weer bij gekomen zijn. Vorige week stelde het WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie), de IRF (sterftecijfer) naar beneden naar 0,15% in plaats van 3,4%. Sommige zeggen dat het een gotspe is dat ze er zo ontzettend naast hebben gezeten met het sterftecijfer, maar we kunnen het ook positief bekijken: Gelukkig is het sterftecijfer niet zo hoog als aanvankelijk vermeld.

Desalniettemin zitten we al meer dan een jaar met beperkingen en dit merken we niet alleen in ons sociale leven, maar ook in de kerk. Nog steeds mogen er maar 30 mensen naar de kerk komen voor een viering. Voor de kinderen die zich voorbereiden op hun Eerste Heilige Communie heeft dit ook invloed en daarom is er laatst met het kinderteam besloten om 4 extra vieringen in te plannen voor onze communicanten in Rosmalen (zie hiervoor ook het bericht bij Mededelingen hieronder).

Waarom additioneel? Hier is voor gekozen, zodat de vaste parochianen op zondag ook naar de Eucharistievieringen kunnen. Tijdens de kinderpreek hebben we het gehad over Jezus die zegt dat Hij de goede herder is. We zijn veilig bij Hem, ons leven is bij Jezus in goede handen, Hij heeft mensen genezen etc.

Er zijn ook mensen in onze levens die herders zijn. De kinderen moesten hier even over nadenken, maar toen kwamen de goede antwoorden: De juf of de meester, vader en moeder, zij zijn ook als een soort van herders die ons dingen leren en die het goede voor ons willen. En dan komt natuurlijk nog een hele belangrijke: Dat wij zelf ook herders zijn. Ook wij worden geroepen om te zorgen voor anderen, lief te zijn enzovoorts.

De vierde zondag van Pasen is ook roepingenzondag. Op deze zondag bidden we om roepingen tot het priesterschap, diaconaat en het religieuze leven. Bidden we heel bijzonder op deze dag dat er (jonge) mensen zijn die gehoor geven aan de roepstem van God en laten wij met elkaar in onze parochie ons best doen om zelf ook goede herders te zijn. Dat we het goede zoeken voor onze naasten en nooit moe worden of ophouden met zoeken naar andere schapen die zich niet in de schaapstal bevinden.

Kapelaan Gideon van Meeteren

Meer columns

Veertigdagentijd

We bevinden ons nog steeds in de Veertigdagentijd. Het getal […]

Geplaatst: 17 maart 2023

Sportief worstelen

In veel kloosters en abdijen is het gebruik om een […]

Geplaatst: 10 maart 2023

Genoeg

Genoeg is een van de woorden die je karakteristiek kunt […]

Geplaatst: 3 maart 2023

Met carnaval schuilen bij Maria

Op carnavalszaterdag stonden drie carnavalsvierders in de Mariakapel. Helemaal uitgedost […]

Geplaatst: 23 februari 2023

Goochelen met getallen

De Vastentijd wordt ook wel Veertigdagentijd genoemd. Maar hij duurt […]

Geplaatst: 18 februari 2023

Feest

In onze recreatieruimte op het seminarie hing een mooie antieke […]

Geplaatst: 10 februari 2023

Water

Deze week is het 70 jaar gelden dat de watersnoodramp […]

Geplaatst: 3 februari 2023