Vol van liefde

18 mei 2021

Dagelijks zenden talloze radiostations over de hele wereld hun muziek en hun ge­sproken woord uit. Miljarden woorden omklemmen onze wereld als de draden van een kluwen wol. Er zit voortdurend langs onzichtbare lijnen muziek in de lucht: zo hangen er dagelijks ook talloze beel­den in de lucht. Beelden van grote en kleine gebeurtenissen vliegen door de wereld op zoek naar televisietoestellen. De tv’s moeten dan wel aanstaan, want anders blijven de beel­den van het journaal of van een voetbalwedstrijd in de lucht hangen. Indrukwekkend eigenlijk als je je realiseert hoeveel miljarden woorden, muziekklanken en beelden dagelijks om ons heen hangen. Al die geluiden en beelden bereiken je alleen maar als je IPhone, smartphone, tablet, radio of tv aanstaat.

De lucht zit niet alleen vol met beelden en geluid. De lucht zit ook hartstikke vol geloof, hoop en liefde. Maar geloof, hoop en liefde kun je niet opvangen door ergens een knop om te draaien. Daar moet je jezélf voor omdraaien, jezelf als antenne goed gericht houden, zélf aan­staan, zélf openstaan voor de beelden die God ons dagelijks doorgeeft. Openstaan voor de woorden van Jezus die al zo’n tweeduizend jaar rond deze wereld hangen, zoals we deze horen in het evangelie van deze zondag: ‘Hebt elkaar lief, zoals ik U heb liefgehad. Blijf in mijn liefde’.

Jezus heeft het vaak over de liefde en vriendschap. En zijn boodschap is na 2000 jaar nog steeds op verschillende golflengtes waar te nemen.

Zijn woord klinkt nog elke dag in eucharistievieringen en in de verkondiging. Zijn woord is ook herkenbaar in de gewone dingen van elke dag. Je kunt Gods beeld opvangen in de wonderen van de natuur, maar ook in een vriendelijk woord of een menselijk gebaar.

De taal van God is de taal van de liefde. Als je je antenne goed richt, ontdek je dat naast al die beroerdigheden die dagelijks over het scherm worden uitgestort, er nog veel gena­de is en dat er nog zo ontzettend veel mooie dingen gebeuren. Soms zeggen we dat ook tegen elkaar: wat een genade. Wat een zegen, om zulke kinderen te hebben. Wat een genade om zo’n goeie buurman op je beeldscherm te ontvangen. En wat een genade als jij op jouw beeldscherm het beeld van God mag ontvangen! Maar God krijg je pas op je beeldscherm te zien, als je hart rustig wordt en je je niet meer laat opjagen door de waan van de dag.

Pastor Piet de Jong
Landelinuskerk Empel

Meer columns

Vertrouwen…daar komt het op aan!

Mijn peettante, tante Truus, zus van mijn moeder, verloor van […]

Geplaatst: 17 juni 2021

Tijd voor vreugde

“Ik verwacht dat er in september weer een lockdown komt”. […]

Geplaatst: 9 juni 2021

Sacramentsdag

Het hoogfeest van het Allerheiligst Sacrament, wordt op vele plaatsen […]

Geplaatst: 4 juni 2021

Een God in drie personen

De Sterktetijden liggen weer achter ons.  Wij zijn het liturgisch […]

Geplaatst: 1 juni 2021

De heilige Geest: onze beste vriend!

Een bisschop vertelde dat hij ergens het vormsel ging toedienen. […]

Geplaatst: 1 juni 2021

Meimaand Mariamaand

Voor gelovigen vieren we vanouds de meimaand als Mariamaand. Veel […]

Geplaatst: 18 mei 2021

Een snoeibeurt

Ons vader was een fervent tuinier; zowel zijn bloemen- als […]

Geplaatst: 30 april 2021