Vol van liefde

18 mei 2021

Dagelijks zenden talloze radiostations over de hele wereld hun muziek en hun ge­sproken woord uit. Miljarden woorden omklemmen onze wereld als de draden van een kluwen wol. Er zit voortdurend langs onzichtbare lijnen muziek in de lucht: zo hangen er dagelijks ook talloze beel­den in de lucht. Beelden van grote en kleine gebeurtenissen vliegen door de wereld op zoek naar televisietoestellen. De tv’s moeten dan wel aanstaan, want anders blijven de beel­den van het journaal of van een voetbalwedstrijd in de lucht hangen. Indrukwekkend eigenlijk als je je realiseert hoeveel miljarden woorden, muziekklanken en beelden dagelijks om ons heen hangen. Al die geluiden en beelden bereiken je alleen maar als je IPhone, smartphone, tablet, radio of tv aanstaat.

De lucht zit niet alleen vol met beelden en geluid. De lucht zit ook hartstikke vol geloof, hoop en liefde. Maar geloof, hoop en liefde kun je niet opvangen door ergens een knop om te draaien. Daar moet je jezélf voor omdraaien, jezelf als antenne goed gericht houden, zélf aan­staan, zélf openstaan voor de beelden die God ons dagelijks doorgeeft. Openstaan voor de woorden van Jezus die al zo'n tweeduizend jaar rond deze wereld hangen, zoals we deze horen in het evangelie van deze zondag: ‘Hebt elkaar lief, zoals ik U heb liefgehad. Blijf in mijn liefde’.

Jezus heeft het vaak over de liefde en vriendschap. En zijn boodschap is na 2000 jaar nog steeds op verschillende golflengtes waar te nemen.

Zijn woord klinkt nog elke dag in eucharistievieringen en in de verkondiging. Zijn woord is ook herkenbaar in de gewone dingen van elke dag. Je kunt Gods beeld opvangen in de wonderen van de natuur, maar ook in een vriendelijk woord of een menselijk gebaar.

De taal van God is de taal van de liefde. Als je je antenne goed richt, ontdek je dat naast al die beroerdigheden die dagelijks over het scherm worden uitgestort, er nog veel gena­de is en dat er nog zo ontzettend veel mooie dingen gebeuren. Soms zeggen we dat ook tegen elkaar: wat een genade. Wat een zegen, om zulke kinderen te hebben. Wat een genade om zo’n goeie buurman op je beeldscherm te ontvangen. En wat een genade als jij op jouw beeldscherm het beeld van God mag ontvangen! Maar God krijg je pas op je beeldscherm te zien, als je hart rustig wordt en je je niet meer laat opjagen door de waan van de dag.

Pastor Piet de Jong
Landelinuskerk Empel

Meer columns

Opstanding van de dood

Het verhaal van Lazarus in de komende zondag is een […]

Geplaatst: 24 maart 2023

Veertigdagentijd

We bevinden ons nog steeds in de Veertigdagentijd. Het getal […]

Geplaatst: 17 maart 2023

Sportief worstelen

In veel kloosters en abdijen is het gebruik om een […]

Geplaatst: 10 maart 2023

Genoeg

Genoeg is een van de woorden die je karakteristiek kunt […]

Geplaatst: 3 maart 2023

Met carnaval schuilen bij Maria

Op carnavalszaterdag stonden drie carnavalsvierders in de Mariakapel. Helemaal uitgedost […]

Geplaatst: 23 februari 2023

Goochelen met getallen

De Vastentijd wordt ook wel Veertigdagentijd genoemd. Maar hij duurt […]

Geplaatst: 18 februari 2023

Feest

In onze recreatieruimte op het seminarie hing een mooie antieke […]

Geplaatst: 10 februari 2023