Verheugt u en wees blij

17 december 2021

Verheugt u en wees blij: dat is de boodschap zo midden in de advent. Een uitnodiging om ons niet klein te laten krijgen door noodlot of pijn, verdriet of ziekte. Vanouds heet deze derde zondag van de advent: zondag Gaudete. Dat betekent: verheugt u.

Toch is het vandaag niet enkel maar “verheugt u”, wat de klok slaat, er leeft een grote onrust en onzekerheid onder ons mensen!  Zeker nu een onwelkome gast in ons midden verblijft: het Coronavirus. Dat hangt als een schaduw over ons heen. De uitdaging nu is om vooral in deze periode toch ook op zoek te gaan naar lichtpuntjes en ons daarom te verheugen. De evangelielezing roept ons op om naast het ‘’verheugt u”, ook wat te doen.

Johannes de Doper was de voorloper van Jezus, de wegbereider. Hij vraagt de mensen dat ze zich omkeren en klaar maken om de Messias te ontvangen.

Wat moeten wij doen? Die vraag horen we komende zondag wel driemaal in het evangelie. Eigenlijk handelt die vraag over het mysterie hoe we echt ten diepste gelukkig kunnen worden en blijven. In zijn beantwoording benadrukt Johannes de Doper steeds het belang van de onderlinge verhoudingen en het belang van eerlijke liefde tussen mensen. Johannes vraagt van niemand om van beroep of status te veranderen maar wel om de dingen anders te doen.

Wees tevreden met je leven, zoals het nu is: soms moeilijk soms gemakkelijk, maar wees tevreden. Verheugt u altijd in de Heer, nog eens: verheugt u! In de voorbereiding op kerstmis wens ik ons deze innerlijke vreugde toe.

Pater Titus Ikyomke

Meer columns

Vredesweek

Elke derde zondag van september is de nationale vredesweek. Samen […]

Geplaatst: 15 september 2023

Pub-Kwis

De scholen zijn weer begonnen. Op Facebook zie je foto’s […]

Geplaatst: 6 september 2023

Inspiratie

Regelmatig krijgt het team dat de etalages in het parochiecentrum […]

Geplaatst: 25 augustus 2023

Allemaal stralende gezichten

“Het was ook voor ons een hele fijne ervaring en […]

Geplaatst: 18 augustus 2023

Licht in de wereld

Ga er even lekker tussenuit! Geniet van je vakantie! Dit […]

Geplaatst: 11 augustus 2023

Wereld Jongerendagen 2023

Iedere drie jaar zijn de internationale wereldjongerendagen (WJD). Het initiatief […]

Geplaatst: 4 augustus 2023

Generaal

Bij de koffie in het Sint Janscentrum schoof ook mgr. […]

Geplaatst: 28 juli 2023