Verheugt u en wees blij

17 december 2021

Verheugt u en wees blij: dat is de boodschap zo midden in de advent. Een uitnodiging om ons niet klein te laten krijgen door noodlot of pijn, verdriet of ziekte. Vanouds heet deze derde zondag van de advent: zondag Gaudete. Dat betekent: verheugt u.

Toch is het vandaag niet enkel maar “verheugt u”, wat de klok slaat, er leeft een grote onrust en onzekerheid onder ons mensen!  Zeker nu een onwelkome gast in ons midden verblijft: het Coronavirus. Dat hangt als een schaduw over ons heen. De uitdaging nu is om vooral in deze periode toch ook op zoek te gaan naar lichtpuntjes en ons daarom te verheugen. De evangelielezing roept ons op om naast het ‘’verheugt u”, ook wat te doen.

Johannes de Doper was de voorloper van Jezus, de wegbereider. Hij vraagt de mensen dat ze zich omkeren en klaar maken om de Messias te ontvangen.

Wat moeten wij doen? Die vraag horen we komende zondag wel driemaal in het evangelie. Eigenlijk handelt die vraag over het mysterie hoe we echt ten diepste gelukkig kunnen worden en blijven. In zijn beantwoording benadrukt Johannes de Doper steeds het belang van de onderlinge verhoudingen en het belang van eerlijke liefde tussen mensen. Johannes vraagt van niemand om van beroep of status te veranderen maar wel om de dingen anders te doen.

Wees tevreden met je leven, zoals het nu is: soms moeilijk soms gemakkelijk, maar wees tevreden. Verheugt u altijd in de Heer, nog eens: verheugt u! In de voorbereiding op kerstmis wens ik ons deze innerlijke vreugde toe.

Pater Titus Ikyomke

Meer columns

Opstanding van de dood

Het verhaal van Lazarus in de komende zondag is een […]

Geplaatst: 24 maart 2023

Veertigdagentijd

We bevinden ons nog steeds in de Veertigdagentijd. Het getal […]

Geplaatst: 17 maart 2023

Sportief worstelen

In veel kloosters en abdijen is het gebruik om een […]

Geplaatst: 10 maart 2023

Genoeg

Genoeg is een van de woorden die je karakteristiek kunt […]

Geplaatst: 3 maart 2023

Met carnaval schuilen bij Maria

Op carnavalszaterdag stonden drie carnavalsvierders in de Mariakapel. Helemaal uitgedost […]

Geplaatst: 23 februari 2023

Goochelen met getallen

De Vastentijd wordt ook wel Veertigdagentijd genoemd. Maar hij duurt […]

Geplaatst: 18 februari 2023

Feest

In onze recreatieruimte op het seminarie hing een mooie antieke […]

Geplaatst: 10 februari 2023