Verheugt u en wees blij

17 december 2021

Verheugt u en wees blij: dat is de boodschap zo midden in de advent. Een uitnodiging om ons niet klein te laten krijgen door noodlot of pijn, verdriet of ziekte. Vanouds heet deze derde zondag van de advent: zondag Gaudete. Dat betekent: verheugt u.

Toch is het vandaag niet enkel maar “verheugt u”, wat de klok slaat, er leeft een grote onrust en onzekerheid onder ons mensen!  Zeker nu een onwelkome gast in ons midden verblijft: het Coronavirus. Dat hangt als een schaduw over ons heen. De uitdaging nu is om vooral in deze periode toch ook op zoek te gaan naar lichtpuntjes en ons daarom te verheugen. De evangelielezing roept ons op om naast het ‘’verheugt u”, ook wat te doen.

Johannes de Doper was de voorloper van Jezus, de wegbereider. Hij vraagt de mensen dat ze zich omkeren en klaar maken om de Messias te ontvangen.

Wat moeten wij doen? Die vraag horen we komende zondag wel driemaal in het evangelie. Eigenlijk handelt die vraag over het mysterie hoe we echt ten diepste gelukkig kunnen worden en blijven. In zijn beantwoording benadrukt Johannes de Doper steeds het belang van de onderlinge verhoudingen en het belang van eerlijke liefde tussen mensen. Johannes vraagt van niemand om van beroep of status te veranderen maar wel om de dingen anders te doen.

Wees tevreden met je leven, zoals het nu is: soms moeilijk soms gemakkelijk, maar wees tevreden. Verheugt u altijd in de Heer, nog eens: verheugt u! In de voorbereiding op kerstmis wens ik ons deze innerlijke vreugde toe.

Pater Titus Ikyomke

Meer columns

Laurentiuskerk: 50 glorievolle jaren!

Zondag 24 april a.s. zal de gemeenschap rond de Laurentius […]

Geplaatst: 15 april 2022

Hij schrijft niemand af

Hij is misschien wel het bekendste verhaal in de bijbel: […]

Geplaatst: 15 april 2022

Wie schrijft er met licht

Er zijn in onze taal veel woorden met het aanhangsel […]

Geplaatst: 19 maart 2022

De kern van ons geloven

“Wat kunnen we doen?” Het is een vraag die je […]

Geplaatst: 13 maart 2022

Bekeert u en gelooft in het evangelie

“Bedenk wel: stof zijt gij en tot stof zult gij […]

Geplaatst: 6 maart 2022

Carnaval

Met Carnaval nemen we enkele dagen wat meer afstand van […]

Geplaatst: 27 februari 2022

Bidden om eenheid

Wij maken grappen over Belgen. In Duitsland maken ze grappen […]

Geplaatst: 22 februari 2022