Vakantie

22 juli 2021

Eindelijk is het dan zo ver: vakantie. Voor veel mensen is dit een tijd om er even lekker tussenuit te gaan en op krachten te komen. Vakantie: een mooi woord met een grote betekenis, maar wat betekent het eigenlijk?

De betekenis van het woord vakantie wordt mooi beschreven in het woordenboek: vakantie is afgeleid van vacatio (Latijns werkwoord vacare) dat staat voor vrij zijn van verplichtingen. Het is een periode waarin een persoon zijn dagelijkse activiteiten staakt, zoals naar school of naar het werk gaan. Het is voor velen een tijd om even weg te zijn. Dagjes eruit, in het binnen- of buitenland, om op die manier weer bij te komen van alle drukte.

Deze zondag lezen we zelfs dat Jezus even tijd nam voor zichzelf. Jezus trok zich terug in de bergen, geheel alleen. Dit was niet zozeer vakantie, want we weten dat wanneer Jezus zich terugtrekt, hij quality time met zijn Vader heeft. Toch zien we bij Jezus ook vaker in het evangelie dat wanneer Hij en zijn leerlingen het heel druk hebben gehad, ze even tijd zoeken met elkaar en voor gebed. En er is helemaal niks mis mee om dit af en toe te doen.

Vakantie betekent tijd voor jezelf, maar ook tijd met anderen. Tijd voor je gezin, maar ook tijd om familie, vrienden en kennissen te bezoeken. Wat veel mensen óók doen, met name als ze in het buitenland zijn, is dat ze kerken bezoeken. Kerken zijn voor sommigen qua architectuur interessant en het kan zelfs een plek zijn die verkoeling biedt. Vaak is het met name een plek waar we God kunnen ontmoeten en Hem kunnen danken en tevens om kracht en zegen vragen.

Ik had laatst een doopgesprek en de ouders van het pasgeboren kind vertelden mij dat ze heel graag naar Italië op vakantie gaan. Als ze in Italië zijn is het eerste wat zij doen een kaarsje opsteken bij Maria en op de laatste dag weer. Een mooie manier om stil te staan bij het geloof en bij elkaar.

Als we zo vakantie vieren is het vakantie voor de anderen en voor de Ander.

Kapelaan Gideon van Meeteren

Meer columns

Gewoon na de viering even koffie drinken

Afgelopen zondag had ik na een mooie Pinsterfeestviering in de […]

Geplaatst: 2 juni 2023

Pinksteren

Het hoogfeest van Pinksteren, is zoals bij velen bekend, het […]

Geplaatst: 26 mei 2023

Een hart

Van mijn petekind heb ik een hart gekregen. Het werd […]

Geplaatst: 19 mei 2023

Met beleid

Onze parochie heeft een beleidsplan getiteld 'Maria gaat de stad […]

Geplaatst: 12 mei 2023

Maria, jij bent er...

In het Parochiecentrum staat een heel rijtje met Mariabeelden, allemaal […]

Geplaatst: 5 mei 2023

De eerste heilige Communie

Het sacrament van de eucharistie De Eerste Heilige Communie is […]

Geplaatst: 27 april 2023

Retraite

“Vroeger was alles beter, behalve de tandarts”. In dit boek […]

Geplaatst: 20 april 2023