Tijd voor vreugde

9 juni 2021

“Ik verwacht dat er in september weer een lockdown komt”.

“Nee, dat denk ik niet, er is namelijk gezegd dat we weer een normaal leven krijgen”.

“Dat is waar, maar meer dan vierhonderd dagen geleden werd er gezegd dat we slechts drie weken een lockdown zouden hebben”.

“Dat klopt ook wel weer, maar waarom denk je dat er in het najaar weer een komt”?

“Nou, in Melbourne zijn er veel mensen ingeënt en daar is nu toch weer een lockdown, omdat het daar nu winter is”.

Dit is een deel van een gesprek die ik vorige week met iemand heb gevoerd. Ik hoop oprecht dat ik ongelijk krijg, we weer leuke dingen met elkaar kunnen gaan doen en nieuwe lockdowns uitblijven. Gelukkig zijn er wel wat beperkingen verdwenen en zien we hier ook mogelijkheden voor in de kerk.

Zo verheug ik me erop dat er zondag weer een Eerste Heilige Communieviering in Rosmalen zal gaan plaatsvinden. De vieringen zijn verdeeld over meerdere zondagen, zodat de families van de communicanten ook mee naar de heilige mis kunnen en ze deze grote gebeurtenis met elkaar kunnen beleven. Ook zullen de vormelingen van onze parochie op vrijdag 25 juni in de St. Jan het sacrament van het vormsel ontvangen van Mgr. de Korte.

Dit alles was uitgesteld, maar gelukkig kunnen de kinderen en jongeren van onze parochie nu eindelijk deze sacramenten ontvangen. Iedereen heeft uitgekeken naar deze dagen en het is een vreugde en genade dat deze nu gaan plaatsvinden. En er is nog een positief iets gebeurd: niet alleen de terrassen zijn weer open, ook wordt er na afloop van de zondagse vieringen weer koffie gedronken.

Ik heb helaas (te) veel verhalen gehoord van mensen die eenzaam zijn geweest en voor hen was het echt een lockDOWN. Down van verdriet en eenzaamheid. Afgelopen zondag kwam de bisschop naar de Lambertuskerk en ook hij kwam gezellig een kopje koffie meedrinken na afloop van de mis. Vervolgens ben ik naar de Laurentiuskerk gegaan. Daar hoorde ik eveneens alleen maar positieve geluiden bij het koffie drinken. Mensen hadden het gemist; niet alleen de overheerlijke koffie, maar met name de sociale contacten.

Nogmaals, ik hoop dat er geen lockdown meer komt. En bij deze wil ik alle kinderen alvast feliciteren met hun Eerste Heilige Communie en ook alvast de felicitaties voor de jongeren van onze parochie die hun vormsel gaan ontvangen. Proficiat!

Kapelaan Gideon van Meeteren

 

 

Meer columns

Veertigdagentijd

We bevinden ons nog steeds in de Veertigdagentijd. Het getal […]

Geplaatst: 17 maart 2023

Sportief worstelen

In veel kloosters en abdijen is het gebruik om een […]

Geplaatst: 10 maart 2023

Genoeg

Genoeg is een van de woorden die je karakteristiek kunt […]

Geplaatst: 3 maart 2023

Met carnaval schuilen bij Maria

Op carnavalszaterdag stonden drie carnavalsvierders in de Mariakapel. Helemaal uitgedost […]

Geplaatst: 23 februari 2023

Goochelen met getallen

De Vastentijd wordt ook wel Veertigdagentijd genoemd. Maar hij duurt […]

Geplaatst: 18 februari 2023

Feest

In onze recreatieruimte op het seminarie hing een mooie antieke […]

Geplaatst: 10 februari 2023

Water

Deze week is het 70 jaar gelden dat de watersnoodramp […]

Geplaatst: 3 februari 2023