Rabboeni, dat ik zien mag

21 oktober 2021

In het evangelie van de komende zondag geneest Jezus de blinde Bartimeüs. Hij verlangt er zo naar dat hij zien mag. Vandaar zijn kreet: “Heer, dat ik zien mag”. Mensen die slechtziend worden of helemaal blind, weten wat het is: niet meer kunnen zien. Ogen zijn een kostbaar bezit. Blindheid is verschrikkelijk.

Als kind probeerde ik soms een minuut mijn ogen te sluiten en zo mijn weg te vinden. Ik hield het nog geen tien seconden vol. Wat voel je je dan hulpeloos!  Daarom is dit evangelie aanleiding om wat dieper in te gaan op het woord blindheid. 
Voor Marcus is blindheid van de bedelaar het beeld van de verblinde mens, een mens die niet het licht in zijn ogen, maar het licht in zijn hart mist.  Hebben ook wij op sommige dagen niet het gevoel bij de pakken neer te zitten, zoals de blinde Bartimeüs aan de kant van de weg?

Het zijn die dagen dat wij de indruk hebben dat de zon alleen voor anderen schijnt, dat voor ons alles duister is, ook voor liefde, die nochtans heel dichtbij voorbijkomt. We zijn dan vooral in onszelf gekeerd en sluiten ons af van het echte leven.
Er kunnen momenten in ons leven zijn, dat we niet zien hoe het verder moet, of welk besluit we moeten nemen. In het contact met Jezus en het geloof in Hem, mogen we hopen op meer zicht.
Behalve lichamelijk blind kunnen we ook geestelijke blind zijn, zodat we niet meer zien, waar het eigenlijk om gaat. Die blindheid kan ons allemaal treffen. Daarom dat ook wij mogen uitroepen: “Heer, dat ik zien mag”. 

Pater Titus Ikyomke

Meer columns

Laurentiuskerk: 50 glorievolle jaren!

Zondag 24 april a.s. zal de gemeenschap rond de Laurentius […]

Geplaatst: 15 april 2022

Hij schrijft niemand af

Hij is misschien wel het bekendste verhaal in de bijbel: […]

Geplaatst: 15 april 2022

Wie schrijft er met licht

Er zijn in onze taal veel woorden met het aanhangsel […]

Geplaatst: 19 maart 2022

De kern van ons geloven

“Wat kunnen we doen?” Het is een vraag die je […]

Geplaatst: 13 maart 2022

Bekeert u en gelooft in het evangelie

“Bedenk wel: stof zijt gij en tot stof zult gij […]

Geplaatst: 6 maart 2022

Carnaval

Met Carnaval nemen we enkele dagen wat meer afstand van […]

Geplaatst: 27 februari 2022

Bidden om eenheid

Wij maken grappen over Belgen. In Duitsland maken ze grappen […]

Geplaatst: 22 februari 2022