Meimaand Mariamaand

18 mei 2021

Voor gelovigen vieren we vanouds de meimaand als Mariamaand. Veel mensen in ons bisdom steken een extra kaarsje bij haar op en bezoeken één van de vele plaatsen, die zijn toegewijd aan de Moeder Gods. Ik denk aan de kathedraal St. Jan met de Zoete Moeder in Den Bosch, aan Handel, Ommel, Elshout, de heilige Eik in Oirschot.

Tijdens mijn jeugd ging ikzelf met mijn broers en ouders heel vaak in de meimaand naar Handel. We vierden – samen met vele gelovigen – de openluchtmis, ontmoetten vele bekenden uit de streek, gebruikten de lunch en in de namiddag was er processie en lof in het prachtig aangelegde processiepark (dat er nog steeds is) . Het is zeker de moeite waard om er eens heen te gaan. Overigens: aan het begin van het park woont pater Titus met zijn communiteit van de paters van de H. Geest.

Door de coronamaatregelen kunnen er dit jaar op bedevaartplaatsen geen grootse vieringen plaatsvinden maar toch zullen ongetwijfeld velen individueel naar Maria toegaan om bij haar te bidden en een kaarsje aan te steken.

Waarom zoeken zovelen juist bij Maria troost….zeggen er dank je wel…..en vragen haar om hulp?

Ik denk omdat zij makkelijk bereikbaar is. Velen voelen dat zij een moeder is zoals zovele moeders. Velen zien in de moeder van Jezus een lotgenote. Want óók het leven van Maria heeft zorgen en spanningen gekend; ook zij heeft geleefd met vragen en verdriet. Zo was er bijvoorbeeld nergens plaats toen haar kind geboren werd. Het werd een stal in het open veld. Kort na de geboorte worden zij vluchteling toen koning Herodes van plan was alle kinderen onder de 2 jaar te vermoorden.
Toen Jezus 12 jaar was, raakten zij Hem kwijt in Jeruzalem. Na 3 dagen vonden ze Hem terug.

En het allerergste – op 33 jarige leeftijd  moest haar Zoon veel lijden en stierf tenslotte aan het kruis. Maar uiteindelijk is het leven sterker dan de dood, het licht sterker dan de duisternis. Jezus is verrezen en leeft bij God, Zijn en onze Vader. En in Jezus’ spoor zullen ook wij opnieuw gaan leven.

Veel mensen, veel ouders, zien in Maria een lot- en bondgenote. Bij haar kun je terecht met je zorgen…..zij weet waarover je het hebt.

Voor veel mensen is helaas het zicht op God verduistert. Ze weten niet goed waar Hem te vinden. En zelfs nogal wat mensen komen niet uit bij Jezus Christus, Gods mens geworden Zoon. Maar de verering van de Moeder Gods Maria is nauwelijks afgenomen. Met Maria praat en bid je makkelijk (desnoods zonder woorden) of je steekt voor haar een kaarsje op. Altijd een mooi gebaar, want wat je niet kunt uitzeggen, onderstreep je met een veelzeggend gebaar.

Toch mag de devotie tot Maria nooit op zichzelf staan. Zoals Maria zelf ook was, zullen wij altijd gericht moeten zijn en blijven op Jezus. ‘Per Mariam ad Jesum’, door Maria tot Jezus, zo staat terecht boven de ingang van de basiliek in Lourdes.

Maria is een inspiratiebron voor velen: een bijzondere vrouw, dicht bij ons, dienstbaar, geen megaster, een heel gewone en diep gelovige vrouw.

Meimaand – Mariamaand: mogen wij in deze meimaand – als er dorheid is in ons hart maar de openbloeiende natuur ons uitdaagt – mogen wij in deze maand Maria ervaren als een vrouw , die ons de weg is voorgegaan, die wij vaak nog moeten gaan: de weg van eenvoud, dienstbaarheid, liefde en diep geloof.

Emeritus-diaken
Jan Renders

Meer columns

Vredesweek

Elke derde zondag van september is de nationale vredesweek. Samen […]

Geplaatst: 15 september 2023

Pub-Kwis

De scholen zijn weer begonnen. Op Facebook zie je foto’s […]

Geplaatst: 6 september 2023

Inspiratie

Regelmatig krijgt het team dat de etalages in het parochiecentrum […]

Geplaatst: 25 augustus 2023

Allemaal stralende gezichten

“Het was ook voor ons een hele fijne ervaring en […]

Geplaatst: 18 augustus 2023

Licht in de wereld

Ga er even lekker tussenuit! Geniet van je vakantie! Dit […]

Geplaatst: 11 augustus 2023

Wereld Jongerendagen 2023

Iedere drie jaar zijn de internationale wereldjongerendagen (WJD). Het initiatief […]

Geplaatst: 4 augustus 2023

Generaal

Bij de koffie in het Sint Janscentrum schoof ook mgr. […]

Geplaatst: 28 juli 2023