Kerstmis

27 december 2021

We moeten het doen met de kleine lichtpuntjes, zo aan het einde van het jaar. Zo kwamen vorige week basisschoolkinderen naar de Lambertuskerk om het kerstverhaal te horen en de kerststal te bezoeken. Twee leerlingen van het Rodenborch-College waren verkleed als Maria en Jozef en vertelden op eigentijdse wijze het verhaal voorafgaand aan de geboorte van Jezus. De basisschoolkinderen konden een prijs winnen met het versieren van kerstklokken, die in de boom op De Driesprong in Rosmalen kwamen te hangen. Gelukkig konden we de beker nog net voor de schoolsluiting uitreiken aan de kinderen van Kindcentrum ’t Ven. Want helaas, wat ik van de zomer voorspelde kwam uit: een nieuwe lockdown.

Kerst. We vieren met elkaar de geboorte van Jezus, maar ook dit jaar weer met pijn in ons hart. De Nederlandse bisschoppen hebben namelijk besloten dat de kerstnacht zonder gelovigen moet worden gevierd. Vorig jaar kwam er iemand naar me toe en zei: “Kapelaan, ik ben 83 jaar, en heb nog nooit een nachtmis gemist”. Zoiets horen doet pijn en ook dit jaar is het een kerstfeest met een lach en een traan. Wel een viering overdag, maar niet in de nacht. Het lijkt meer op een Rolex-variant dan een omicron. Het virus weet blijkbaar precies hoe laat het is en verdwijnt kennelijk overdag.

En toch, laten we de vreugde van kerst ons niet ontnemen. Want wat er ook gebeurt, of welke beslissingen er ook genomen worden, Jezus – God –  is mens geworden. Voor ons. Hij is licht en vrede komen brengen. Maar we weten ook dat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn was. Allereerst de onduidelijkheid over de zwangerschap van Maria. Vervolgens de reis in verband met de volkstelling, terwijl Maria hoogzwanger was. En als ze uiteindelijk in Bethlehem aankomen kunnen ze bij geen enkele herberg terecht. Hadden ze hun QR-code misschien niet meegenomen? Nee, alle herbergen waren vol in verband met die volkstelling. Terwijl hier de ic-capaciteit niet opgeschaald wordt, hebben ze dat in Bethlehem beter begrepen en na de geboorte van Jezus tientallen hotels gebouwd.

Jezus, Hij is geboren en wat er ook gebeurt, laat niets of niemand ons die vreugde ontnemen. Ook al was een geen plaats in de herberg, ik wil mijn hart openen voor Hem en mij laten vervullen door Zijn licht en liefde.
Dat wens ik u allen toe.

Zalig Kerstfeest!

Kapelaan Gideon van Meeteren

Meer columns

Laurentiuskerk: 50 glorievolle jaren!

Zondag 24 april a.s. zal de gemeenschap rond de Laurentius […]

Geplaatst: 15 april 2022

Hij schrijft niemand af

Hij is misschien wel het bekendste verhaal in de bijbel: […]

Geplaatst: 15 april 2022

Wie schrijft er met licht

Er zijn in onze taal veel woorden met het aanhangsel […]

Geplaatst: 19 maart 2022

De kern van ons geloven

“Wat kunnen we doen?” Het is een vraag die je […]

Geplaatst: 13 maart 2022

Bekeert u en gelooft in het evangelie

“Bedenk wel: stof zijt gij en tot stof zult gij […]

Geplaatst: 6 maart 2022

Carnaval

Met Carnaval nemen we enkele dagen wat meer afstand van […]

Geplaatst: 27 februari 2022

Bidden om eenheid

Wij maken grappen over Belgen. In Duitsland maken ze grappen […]

Geplaatst: 22 februari 2022