Kerstmis

27 december 2021

We moeten het doen met de kleine lichtpuntjes, zo aan het einde van het jaar. Zo kwamen vorige week basisschoolkinderen naar de Lambertuskerk om het kerstverhaal te horen en de kerststal te bezoeken. Twee leerlingen van het Rodenborch-College waren verkleed als Maria en Jozef en vertelden op eigentijdse wijze het verhaal voorafgaand aan de geboorte van Jezus. De basisschoolkinderen konden een prijs winnen met het versieren van kerstklokken, die in de boom op De Driesprong in Rosmalen kwamen te hangen. Gelukkig konden we de beker nog net voor de schoolsluiting uitreiken aan de kinderen van Kindcentrum ’t Ven. Want helaas, wat ik van de zomer voorspelde kwam uit: een nieuwe lockdown.

Kerst. We vieren met elkaar de geboorte van Jezus, maar ook dit jaar weer met pijn in ons hart. De Nederlandse bisschoppen hebben namelijk besloten dat de kerstnacht zonder gelovigen moet worden gevierd. Vorig jaar kwam er iemand naar me toe en zei: “Kapelaan, ik ben 83 jaar, en heb nog nooit een nachtmis gemist”. Zoiets horen doet pijn en ook dit jaar is het een kerstfeest met een lach en een traan. Wel een viering overdag, maar niet in de nacht. Het lijkt meer op een Rolex-variant dan een omicron. Het virus weet blijkbaar precies hoe laat het is en verdwijnt kennelijk overdag.

En toch, laten we de vreugde van kerst ons niet ontnemen. Want wat er ook gebeurt, of welke beslissingen er ook genomen worden, Jezus – God –  is mens geworden. Voor ons. Hij is licht en vrede komen brengen. Maar we weten ook dat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn was. Allereerst de onduidelijkheid over de zwangerschap van Maria. Vervolgens de reis in verband met de volkstelling, terwijl Maria hoogzwanger was. En als ze uiteindelijk in Bethlehem aankomen kunnen ze bij geen enkele herberg terecht. Hadden ze hun QR-code misschien niet meegenomen? Nee, alle herbergen waren vol in verband met die volkstelling. Terwijl hier de ic-capaciteit niet opgeschaald wordt, hebben ze dat in Bethlehem beter begrepen en na de geboorte van Jezus tientallen hotels gebouwd.

Jezus, Hij is geboren en wat er ook gebeurt, laat niets of niemand ons die vreugde ontnemen. Ook al was een geen plaats in de herberg, ik wil mijn hart openen voor Hem en mij laten vervullen door Zijn licht en liefde.
Dat wens ik u allen toe.

Zalig Kerstfeest!

Kapelaan Gideon van Meeteren

Meer columns

Opstanding van de dood

Het verhaal van Lazarus in de komende zondag is een […]

Geplaatst: 24 maart 2023

Veertigdagentijd

We bevinden ons nog steeds in de Veertigdagentijd. Het getal […]

Geplaatst: 17 maart 2023

Sportief worstelen

In veel kloosters en abdijen is het gebruik om een […]

Geplaatst: 10 maart 2023

Genoeg

Genoeg is een van de woorden die je karakteristiek kunt […]

Geplaatst: 3 maart 2023

Met carnaval schuilen bij Maria

Op carnavalszaterdag stonden drie carnavalsvierders in de Mariakapel. Helemaal uitgedost […]

Geplaatst: 23 februari 2023

Goochelen met getallen

De Vastentijd wordt ook wel Veertigdagentijd genoemd. Maar hij duurt […]

Geplaatst: 18 februari 2023

Feest

In onze recreatieruimte op het seminarie hing een mooie antieke […]

Geplaatst: 10 februari 2023