Instrumenten voor de Heilige Geest

29 januari 2022

Onlangs stond er een cartoon van onze paus Franciscus in dagblad Trouw. De paus stapte sip kijkend over de drempel van een kerkgebouw. De bijbehorende tekst zei dat zelfs deze paus de Nederlandse katholieken niet meer de kerk in kreeg.

Rond diezelfde tijd kwam ik iemand tegen die tegen me zei: "Pastor, ik ben bang dat ná de coronatijd de mensen niet meer naar de kerk zullen komen, ze zijn ‘de loop’ kwijt geraakt". Beide ervaringen zetten me aan het denken. U weet wat er gebeurt als je een opgeblazen ballon los laat; dat ding sjeest op onvoorstelbare wijze door de kamer, terwijl de lucht eruit ontsnapt. Tenslotte ligt de ballon als een slap ding op de grond; de spirit is er uit.

Een halve eeuw geleden begonnen de kerken leeg te lopen net als de ballon. De kerk zwenkte en zwaaide naar alle kanten; soms heel hoog (het Tweede Vaticaans Concilie), dan weer akelig dicht bij de afgrond (benoeming van conservatieve bisschoppen). En nu zijn we aangekomen in de tijd dat de Kerk als een lege ballon ter aarde ligt. Veel mensen lopen haar voorbij; de Kerk heeft geen betekenis meer. De geest is er uit.

Maar die andere geest, de Heilige Geest, is die er dan ook uit? Volgens mij kan dat niet, want die Geest is de Geest van onze God; en God is altijd trouw. In Jezus, de Christus, heeft God ons de HOOP gegeven dat er OOIT een betere tijd zal komen. Wat ik nou hoop is dat er juist in deze tijd mensen zullen zijn die aan die hoop vast durven houden en die zich vervolgens  gaan inspannen voor die komende betere tijd. Díe mensen zijn de eerste tekenen dat de ballon van de Kerk zich weer gaat opbollen; ze laten zich aanblazen door de Heilige Geest.
Het zal best lang duren voordat de ballon van de Kerk weer vol is van de H. Geest. Ondertussen zullen kerkgebouwen afgestoten moeten worden, priesters, diakens en pastoraal werkenden mogelijk nog in aantal afnemen.

Is dat erg? Nee, als je maar niet vergeet dat de boodschap van de Kerk een goede boodschap is voor mensen van deze tijd; in deze tijd zijn mensen angstig, oppervlakkig, opgeslokt door koopzucht en moderne technieken.

Maar als je een mens gelukkig kunt maken door net als Jezus je voeten naar een ander te richten, je hand naar hem uit te strekken, een bemoedigend woord te spreken, een liefdevolle blik te gunnen en een ander zó HOOP te geven op een goede toekomst, dan hebben wij samen iets groots te doen: instrumenten te zijn voor de H.Geest.

Want de Kerk, dat zijn niet paus en bisschoppen en priesters etcetera, nee, de Kerk dat ben jij  samen met anderen, die tegen de stroom van de tijd durven ingaan.

Jan Schepers, emeritus-pastor

Meer columns

Vredesweek

Elke derde zondag van september is de nationale vredesweek. Samen […]

Geplaatst: 15 september 2023

Pub-Kwis

De scholen zijn weer begonnen. Op Facebook zie je foto’s […]

Geplaatst: 6 september 2023

Inspiratie

Regelmatig krijgt het team dat de etalages in het parochiecentrum […]

Geplaatst: 25 augustus 2023

Allemaal stralende gezichten

“Het was ook voor ons een hele fijne ervaring en […]

Geplaatst: 18 augustus 2023

Licht in de wereld

Ga er even lekker tussenuit! Geniet van je vakantie! Dit […]

Geplaatst: 11 augustus 2023

Wereld Jongerendagen 2023

Iedere drie jaar zijn de internationale wereldjongerendagen (WJD). Het initiatief […]

Geplaatst: 4 augustus 2023

Generaal

Bij de koffie in het Sint Janscentrum schoof ook mgr. […]

Geplaatst: 28 juli 2023