Het stralende licht van liefde

8 januari 2022

Pas geleden was ik een paar weken op vakantie in Sri Lanka. Het was goed daar te zijn. Ik wist toen al dat ik een stukje zou moeten schrijven voor het parochiebulletin en ik wist ook dat het over Driekoningen zou moeten gaan.
Ik dacht: als ik dat verhaal hier op Sri Lanka zou moeten vertellen aan de mensen die overwegend boeddhist zijn, hoe zou ik dat dan doen?  Vertellen over koningen op kamelen en een kindje in een stal, zou hun vreemd in de oren klinken. Toen bedacht ik het volgende.

Er zijn drie mensen, welgesteld, maar toch niet gelukkig met hun rijkdom. Ze vragen zich af of ze hun leven niet ánders moeten gaan inrichten. Er komt zogezegd een klein lichtje in hen op. Dan gaan ze op weg om dat licht helderder te krijgen.
Tijdens hun tocht komen ze in een plaats die glimt en blinkt van alle kanten: mooie huizen, mensen in k(l)eurige kleren, een paleis met een machtige koning. Het leek wel een beetje op hoe ze voorheen zelf waren, toen ze nog dachten dat rijkdom het leven wel zou vervullen. Ze vroegen dus: “Is dit de plaats waar het échte licht thuis hoort?” De koning verschrok, want hij dacht meteen: ik ben toch het licht; zou er een nog échter licht zijn?

Gelukkig keerden de drie hun waanidee de rug toe. En gelijk zagen ze weer dat zwakke lichtje van hun zoektocht naar het ware geluk. Enfin, om een lang verhaal kort te maken: ze kwamen in contact met een echtpaar en een pasgeboren kindje; er straalde liefde uit van die ouders naar dat kindje en het kindje voelde zich zó thuis bij zijn ouders.  Toen wisten de koningen dat ze gevonden hadden waar het in het leven om draait. Het draait om de liefde en nergens anders om. Hun zoekend lichtje was terecht gekomen in het stralende licht van liefde en genegenheid.

Ze waren door die ontdekking andere mensen geworden; ze gingen niet terug naar hun oude manier van leven. De bijbel zegt dan: ze keerden langs een andere weg naar hun land terug.

Ik dacht: als ik het zó vertel in Sri Lanka, dan snappen de mensen er wellicht iets van. Maar ik ben niet meer daar; ik ben hier en ik vertel het verhaal aan jou. Heb je er iets aan als je het verhaal van Driekoningen op deze manier hoort?

Gezegend 2022.

Jan Schepers, pastor

Meer columns

Geluk

Het Centraal Bureau voor Statistiek (CPB) doet regelmatig onderzoek naar […]

Geplaatst: 27 januari 2023

De kerk van maandag

Hoe kunnen wij samen parochie zijn? Dat is een lastige […]

Geplaatst: 20 januari 2023

Het sacrament van het heilig Doopsel

Afgelopen maandag was het feest van de Doop van de […]

Geplaatst: 15 januari 2023

Zalig Nieuwjaar!

It’s the most wonderful time of the year. Of, zoals […]

Geplaatst: 8 januari 2023

Wat ga jij doen met Kerst?

“Wat ga jij doen met kerst?” Of: “Ga jij nog […]

Geplaatst: 23 december 2022

Post

Een onverwachte foto bij de pastorale column: misschien dat u […]

Geplaatst: 17 december 2022

Zegen

“Zou u de tekst van de zegen die u zingt […]

Geplaatst: 10 december 2022