Effeta, ga open!

2 september 2021

De lezingen uit het evangelie zijn veel meer dan alleen maar rapportages over de gebeurtenissen uit het leven van Jezus. Het zijn verhalen met een diepere betekenis voor ons gelovige mensen, toen en nu.  Jezus heeft 2000 jaar geleden een doofstomme genezen, maar Jezus geneest vandaag al het doofstomme in ons! Want zijn wij niet op een of ander domein wat doof en een beetje stom?

Als nieuw lid van het Godsvolk, ontvangt de gedoopte een hart en oren die luisteren. Bij de doop volgt na de overhandiging van de doopkaars de zogenaamde effeta-ritus. Deze bestaat uit het symbolisch openen van de oren, opdat de gedoopte het woord van God mag verstaan, en het symbolisch openen van de mond, opdat hij het woord van God mag belijden. We zijn soms doof om Jezus’ woord te horen en blind om de nabijheid van God te ervaren in ons leven. Sommige dagen weten wij wel wat de Heer ons vraagt, maar toch doen wij juist het tegenovergestelde. We horen diep in ons hart een stem die ons uitnodigt die ruzie in de familie bij te leggen, iemand een nieuwe kans te geven in de familie, op school of werk, maar wij sluiten de oren voor die stem in ons binnenste. Soms zijn we ook doof voor de nood van onze mensen. We zijn doof en blind voor mensen die op zoek zijn naar een menswaardig oorlog vrij leven.

Jezus is diegene die onze oren wil openen opdat wij beter de vragen en noden van anderen zouden zien en horen. Hij wil onze mond openen zodat wij weer de goede woorden zouden spreken, woorden van bemoediging. Hij wil onze handen vrijmaken zodat wij met mensen kunnen delen. Hij wil onze voeten losmaken zodat wij niet weglopen naar ons eigen levensdoel maar wij de weg vinden naar hem.  Moge God ons de oren openen om te horen wat Hij van ons vraagt in deze tijd.

Amen

Meer columns

Morgenster

Maria is de patrones van onze parochie, met haar voorspraak […]

Geplaatst: 29 september 2023

Vredesweek

Elke derde zondag van september is de nationale vredesweek. Samen […]

Geplaatst: 15 september 2023

Pub-Kwis

De scholen zijn weer begonnen. Op Facebook zie je foto’s […]

Geplaatst: 6 september 2023

Inspiratie

Regelmatig krijgt het team dat de etalages in het parochiecentrum […]

Geplaatst: 25 augustus 2023

Allemaal stralende gezichten

“Het was ook voor ons een hele fijne ervaring en […]

Geplaatst: 18 augustus 2023

Licht in de wereld

Ga er even lekker tussenuit! Geniet van je vakantie! Dit […]

Geplaatst: 11 augustus 2023

Wereld Jongerendagen 2023

Iedere drie jaar zijn de internationale wereldjongerendagen (WJD). Het initiatief […]

Geplaatst: 4 augustus 2023