Een wereld die door liefde wordt beheerst

24 januari 2021

In de hete zomers van de afgelopen jaren is het meerdere keren gebeurd dat er te weinig water kwam te staan in rivieren en plassen. Er zit dan zo weinig zuurstof in het water dat de vissen massaal naar water gaan happen.
Erger nog vind ik het als per ongeluk of expres vergif in het water is gekomen; dan zie je veel vissen met de witte buik omhoog dood aan de oppervlakte drijven. In beide gevallen was het water een onleefbaar milieu geworden voor de vissen.

Komende zondag staat in het evangelie dat Jezus de apostelen ‘tot vissers van mensen zal maken’.  Ik heb dat altijd een moeilijk zinnetje gevonden. Mensen leven immers niet in het water. Waarom zou je ze er dan uit moeten halen?
Maar de gedachte aan de happende of dode drijvende vissen bracht me op de volgende gedachte. Is het milieu waarin wij heden ten dage leven wel zo geschikt voor ons? Onze leefwereld wordt geregeerd door zucht naar macht en geld. Dat brengt een hoop ellende met zich mee: zelfverrijking met als gevolg geen aandacht voor mensen in de knel,  zelfoverschatting met als gevolg dat anderen gekleineerd en weggezet worden. Zeggen dat Second Love ook zou moeten kunnen, waarmee dus de kachel wordt aangemaakt met begrippen als trouw en opofferingsgezindheid.
Het leefmilieu wordt verpest door allerlei vormen van egoïsme. Kennelijk was dat in de tijd van Jezus ook al zo, want hij zegt tegen zijn leerlingen: “Jullie moeten de mensen redden uit dat onzalige milieu.”

Even terug naar die happende vissen; er zijn dan altijd mensen die de vissen opscheppen en overbrengen naar tonnen met zuurstofrijk water. Zo moeten de leerlingen van Jezus de mensen vanuit een vergiftigd milieu overbrengen naar een milieu waarin je als mens wél goed kunt leven: een wereld die door liefde en wat dat met zich meebrengt wordt beheerst.

De apostelen leven niet meer, maar zijn leerlingen wel; dat zijn wij! DUS…..!!
Maar beseffen we wel dat we in een mensonwaardig milieu leven?

Jan Schepers emeritus pastor

Meer columns

Tijd voor vreugde

“Ik verwacht dat er in september weer een lockdown komt”. […]

Geplaatst: 9 juni 2021

Sacramentsdag

Het hoogfeest van het Allerheiligst Sacrament, wordt op vele plaatsen […]

Geplaatst: 4 juni 2021

Een God in drie personen

De Sterktetijden liggen weer achter ons.  Wij zijn het liturgisch […]

Geplaatst: 1 juni 2021

De heilige Geest: onze beste vriend!

Een bisschop vertelde dat hij ergens het vormsel ging toedienen. […]

Geplaatst: 1 juni 2021

Meimaand Mariamaand

Voor gelovigen vieren we vanouds de meimaand als Mariamaand. Veel […]

Geplaatst: 18 mei 2021

Vol van liefde

Dagelijks zenden talloze radiostations over de hele wereld hun muziek […]

Geplaatst: 18 mei 2021

Een snoeibeurt

Ons vader was een fervent tuinier; zowel zijn bloemen- als […]

Geplaatst: 30 april 2021