Nadenken over wat verkeerd is

23 september 2021

Afghanistan is in handen gevallen van de Taliban. De strenge islamitische wetgeving, de sharia, wordt ingevoerd. Een dief loopt het risico dat zijn hand wordt afgehakt. Een vrouw die ontrouw is aan haar huwelijk, loopt het risico ingegraven te worden tot alleen haar hoofd nog uit het zand steekt; dan wordt ze met stenen doodgegooid (over mannen met ontrouw hoorde ik nog niets).
Zo proberen religieuze fanatici met dwang een zuivere beleving van hun godsdienst af te dwingen.

Komende zondag zegt Jezus: “als je oog je ergert, ruk het uit en als je hand je ergert, hak die af, want je kunt beter met één oog of hand in de hemel zitten dan met twee in de hel”. Pleit Jezus nou net als de Taliban voor strenge maatregelen om de godsdienst zuiver te houden?

Nee!!! De Taliban maken voor jou uit wat verkeerd is. Maar Jezus zegt dat jijzélf moet nadenken over wat verkeerd is. Je ziet bv. dat jongeren vernielingen aanrichten, maar je zegt er niets van. Dan kun je je afvragen: ik zág het met twee ogen; ik schaam me dat ik er niets over zei; zal ik me maar één oog uitrukken? Of: waarom stak ik geen hand toe toen ik iemand in nood zag? Ik schaam me voor mijn slapheid; voor straf dan maar een hand minder!

Jezus gebruikt straffe taal om ons duidelijk te maken dat je ALLES in het werk moet stellen om de wereld beter te maken voor iedereen. Hij bedoelt zeker niet dat je letterlijk jezelf geweld aan moet doen door een oog uit te rukken of een hand af te hakken. Want je hebt beide ogen nodig om de nood bij anderen te zien   en je hebt beide handen nodig om de nood van een ander te lenigen en je hebt beide voeten nodig om naar iemand in nood toe te gaan.

Leven naar de idealen van je geloof kan niet worden afgedwongen. Leven naar de idealen van je geloof kun je alleen jezelf opleggen; maar doe dat dan wel met overtuiging. Zonder jouw oprechte inzet komt er niets terecht van de idealen van Jezus.

 Jan Schepers, emeritus-pastor

 

Meer columns

Laurentiuskerk: 50 glorievolle jaren!

Zondag 24 april a.s. zal de gemeenschap rond de Laurentius […]

Geplaatst: 15 april 2022

Hij schrijft niemand af

Hij is misschien wel het bekendste verhaal in de bijbel: […]

Geplaatst: 15 april 2022

Wie schrijft er met licht

Er zijn in onze taal veel woorden met het aanhangsel […]

Geplaatst: 19 maart 2022

De kern van ons geloven

“Wat kunnen we doen?” Het is een vraag die je […]

Geplaatst: 13 maart 2022

Bekeert u en gelooft in het evangelie

“Bedenk wel: stof zijt gij en tot stof zult gij […]

Geplaatst: 6 maart 2022

Carnaval

Met Carnaval nemen we enkele dagen wat meer afstand van […]

Geplaatst: 27 februari 2022

Bidden om eenheid

Wij maken grappen over Belgen. In Duitsland maken ze grappen […]

Geplaatst: 22 februari 2022