Jezus verklaart ons de liefde

5 augustus 2021

Peter en Thieu zitten op een bankje. Vraagt Peter: ‘Zeg Thieu, hoe zou jij je vrouw karakteriseren?’ Spontaan zegt Thieu: ‘Mijn vrouw is een roos!’ Peter staat perplex. Maar hij snapt wat Thieu bedoelt; die bedoelt te zeggen dat zijn vrouw álles voor hem is… zo mooi…zo lief … er zijn eigenlijk geen woorden voor. Daarom zegt hij ‘ze is een roos’. Die uitspraak zegt meer over Thieu dan over zijn vrouw: Thieu houdt zielsveel van zijn vrouw. Eigenaardig dat ieder van ons dat direct snapt. Kennelijk kunnen we voorbij de letterlijke betekenis van een woord denken. Woorden kunnen een dubbele betekenis hebben: de letterlijke én de figuurlijke. Met de figuurlijke betekenis kun je iets  duidelijk maken dat eigenlijk niet in woorden te vangen is. Thieu maakt zijn liefde voor zijn vrouw duidelijk door haar een roos te noemen.

Iets dergelijks is er ook aan de hand in het evangelie van komende zondag. Jezus zegt: ‘Ik ben het brood dat leven geeft’. In elke eucharistieviering hoort u Jezus bij monde van de priester zeggen: ‘neemt dit brood…het is mijn lichaam; neemt deze beker wijn…het is mijn bloed. Als je bij de letterlijke betekenis blijft hangen, dan zeg je dit gaat me boven de pet. Maar kijk je naar de tweede betekenis van dit woord (de figuurlijke dus), dan hoor je dat Jezus door deze woorden ons zijn liefde verklaart. Hij zegt: “Ik houd zoveel van de mensen -nog wat directer: Ik houd zoveel van jóu!- dat ik mijn leven (lichaam en bloed)  geef voor jullie/jou”. Brood heb je elke dag nodig om in leven te blijven; drinken heb je ook elke dag nodig. Jezus geeft ons brood en wijn om aan te geven dat Hij er heel ons leven wil zijn voor ons. Wat eigenlijk niet onder woorden is te brengen, dat zegt hij met de tweede betekenis van de woorden brood en wijn. Die duiden een andere werkelijkheid aan.

Thieu liet ons in zijn ziel kijken toen hij zijn vrouw een roos noemde. Hij zei niet: ze is áls een roos; dat zou te min zijn geweest. Jezus laat zich ook in zijn ziel kijken. Hij zegt niet “dit brood is áls mijn lichaam”. Hij zegt: “dit ís mijn lichaam, mijn bloed.” Sterker kan Hij zijn liefde voor ons niet uitdrukken.

Als u nou denkt “Oh, zit dat zo in elkaar”, dan bent u verder dan ik; want ik blijf het een mysterie vinden. Gods liefde voor ons/jou via Jezus is niet in woorden te vangen.

Overigens…Peter vroeg vervolgens wel aan Thieu: ‘Maar zitten er dan geen dorens aan die roos?’

Jan Schepers, emeritus-pastor

Meer columns

Opstanding van de dood

Het verhaal van Lazarus in de komende zondag is een […]

Geplaatst: 24 maart 2023

Veertigdagentijd

We bevinden ons nog steeds in de Veertigdagentijd. Het getal […]

Geplaatst: 17 maart 2023

Sportief worstelen

In veel kloosters en abdijen is het gebruik om een […]

Geplaatst: 10 maart 2023

Genoeg

Genoeg is een van de woorden die je karakteristiek kunt […]

Geplaatst: 3 maart 2023

Met carnaval schuilen bij Maria

Op carnavalszaterdag stonden drie carnavalsvierders in de Mariakapel. Helemaal uitgedost […]

Geplaatst: 23 februari 2023

Goochelen met getallen

De Vastentijd wordt ook wel Veertigdagentijd genoemd. Maar hij duurt […]

Geplaatst: 18 februari 2023

Feest

In onze recreatieruimte op het seminarie hing een mooie antieke […]

Geplaatst: 10 februari 2023