Op Mariasafari

3 juni 2021

‘Kleine stapjes houden het geloof ook in beweging’

ROSMALEN – Jolien van der Heiden zette vorig jaar zomer, samen met twee andere parochianen, de Mariasafari uit. Bedoeld voor (katholieke) gezinnen die in de zomervakantie in Nederland bleven en toch op pad wilden. Het was zo’n succes dat een tweede editie volgt.

Tijdens haar jeugd in Overijssel, waar Jolien van der Heiden vandaan komt, speelde Maria amper een rol. ,,Ik kende haar natuurlijk wel van het kerstverhaal, maar toen ik hier kwam was ik echt verbaasd over de Mariaverering. Het heeft natuurlijk ook iets moois. Een moeder staat vaak dicht bij de mensen.”

Ze raakte zelf ook gecharmeerd van de Mariakapelletjes die overal zijn te vinden. ,,Een kapel is heel laagdrempelig: je steekt een kaarsje aan, bidt even en gaat weer. Ik denk dat als er kapelletjes voor Jezus waren, er ook mensen zouden komen om een kaarsje te branden.”

Het idee van de Mariasafari, oftewel een fietstocht langs diverse kapelletjes, bedacht Van der Heiden niet zelf. ,,Danny Hakvoort, een jonge pastoraal werker uit Zaltbommel, kwam met een app voor deze safari. We wilden ons aansluiten, maar al snel bleek dat zo’n app vrij kostbaar was. Dus kozen wij voor de ouderwetse manier: een fietstocht op papier.”

Het resultaat bestond uit twee fietstochten van respectievelijk 27 en 19 kilometer, elk langs vier kapellen in de buurt van Rosmalen. ,,De meesten kenden we al, maar ik heb ook lang moeten zoeken. We wisten dat er ergens een Mariagrot was, bij iemand aan huis. Dus ben ik er maar gaan aanbellen bij mensen in de buurt. Uiteindelijk bleek dat deze grot inderdaad ergens achterin de tuin stond. Heel bijzonder, want de grot werd gebouwd met stenen van de Sint-Jan, toen deze 150 jaar geleden werd gerestaureerd.”

Een kapelletje aan een boom

In de tocht werd er gefietst langs de Mariakapel bij de begraafplaats in Maliskamp, maar ook langs een heel klein kapelletje. ,,Het hangt in een kastje aan een boom, midden in het bos.” Beide routes begonnen bij de kerken in Rosmalen: de Lambertuskerk en de Laurentiuskerk. ,,En dan natuurlijk starten met een kaarsje aansteken in de Mariakapel in de kerk.”

Zelf vond Van der Heiden het idee van de Mariasafari erg leuk, maar eigenlijk had ze niet verwacht dat het zo’n succes zou worden. ,,Twee kapelletjes staan op privéterrein en dus hadden we van tevoren toestemming gevraagd of we ze in de safari op mochten nemen. Toen dacht ik nog dat het wel zou meevallen met de drukte, maar alle 230 boekjes waren opgehaald.”

Nu is ze weer bezig met een nieuwe fietsronde. ,,Er zijn nog genoeg kapellen te bezoeken. Voor gezinnen, maar ook voor ouderen is het zeer geschikt. Zo kom je het geloof op verrassende plekken tegen. Ik hoop ook dat ouders hun kinderen meenemen in het ritueel van een kaarsje aansteken en even bidden. Genoeg mensen bidden in hun hoofd, maar als je dat blijft doen, nemen kinderen het niet over. Je moet het laten zien. Het zijn misschien maar kleine stapjes, maar zo houd je het geloof wel in beweging.”

De nieuwe fietsroute zal voor de zomervakantie af zijn.

Meer nieuws

Jezus, wat een verhaal! - Vrijdag 31 maart, Sint Cathrien

Op vrijdag 31 maart 2023 om 19.00 uur is er […]

Geplaatst: 17 maart 2023

Engelse mis - English mass - zaterdag 17.15 uur Sint Cathrien

Zaterdagviering Engels/Nederlands in de Sint Cathrien Elke zaterdag is er […]

Geplaatst: 17 maart 2023

Film: Adam, waar ben je? - zaterdag 1 april, Sint Cathrien

Zaterdag 1 april 2023, 20.00 uur Sint Cathrien entree: € […]

Geplaatst: 17 maart 2023

Vastenactie 2023 - Zuid-Soedan

Mensen onderweg De jaarlijkse Vastenactiecampagne staat dit keer in het […]

Geplaatst: 17 maart 2023