Filosofiecursus in parochiecentrum

14 april 2022

God van filosofen

 

God. Het is een woord dat veel vragen oproept. Op de eerste plaats gelovige vragen. Geloof ik in een God? En zo ja, wie is Hij dan voor mij? Het persoonlijke, en veelal subjectieve antwoord op deze vraag bepaalt in sterke mate wat voor mens je bent en hoe je in het leven staat.

 

Maar het woord ‘God’ zet ook aan het denken, los van gelovige vragen. Dan krijg je vragen als: Wat houdt het in, het begrip ‘God’? Bestaat Hij dan ook? En hoe moet ik me God voorstellen? Is de wereld een schepping van God, en zo ja, hoe is dan zijn relatie tot de wereld? Het zijn vragen die centraal stonden en staan in het filosofisch denken.

 

De cursus ‘God van filosofen’ geeft een overzicht van de antwoorden die in de loop van de eeuwen op deze vragen zijn gegeven, beginnend bij Thales van Milete (rond 600 voor Christus) en eindigend bij Gianni Vattimo (*1936). Belangrijke filosofen komen aan het woord, zoals Plato, Aristoteles, Spinoza of Nietzsche. Het is een uitdagende reis door de geschiedenis van het denken en laat zien dat het begrip ‘God’ nog steeds te denken geeft.

 

De cursus wordt op vier avonden gegeven, op 21 en 28 april en 12 en 19 mei. De avonden beginnen om 19:30 uur en zullen tot uiterlijk 21:30 uur duren. Ze vinden plaats op het parochiecentrum van de Mariaparochie, Rodenborchweg 2 in Rosmalen. De cursus wordt gegeven door diaken René de Weerd, theoloog en filosoof. Filosofische voorkennis is niet vereist, wel interesse voor het filosofisch denken. U bent van harte welkom.

 

Nadere informatie zult u vinden op de flyers in de kerk. U kunt zich opgeven bij ons secretariaat, 073-5212215, maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 12.00 uur, of per mail secretariaat@parochiemaria.nl.

Graag zien we u op 21 april!

Meer nieuws

Maria-expositie 'Op weg' in de Sint Cathrien

Oktober activiteiten rond Maria De parochie Maria besteedt in de […]

Geplaatst: 18 september 2023

Open Monumentendagen

Zaterdag 9 september Sint Cathrien - 's-Hertogenbosch 10.00-17.00 uur Dit […]

Geplaatst: 6 september 2023

Pater Titus in de krant (AD / BD)

Vorige week werd pater Titus geïnterviewd door Chris van Mersbergen […]

Geplaatst: 21 augustus 2023

Bossche Bedevaart naar Uden

15 augustus 2023, Maria Tenhemelopneming Op 15 augustus pakten we […]

Geplaatst: 19 augustus 2023