Bijzondere zondag in Landelinuskerk Empel

15 december 2020

EMPEL – Het was wel toepasselijk om op de derde zondag van de Advent een onthulling, zegening en huldiging te plannen in de Landelinuskerk van Empel. Het werd een verheugende ochtend.

In de kerk heerst een stilte als op een zomerse dag als de Bisschop Gerard de Korte van Den Bosch aan het woord is. Er valt geen kuchje en er is geen verstopte neus te bekennen. Dertig parochianen zijn op reservering aanwezig bij deze speciale Eucharistieviering op de derde zondag van de Advent. Deze dag wordt ook Gaudete genoemd en dat betekent: Verheugt U. In Empel is er inderdaad verheugend nieuws.

Ten eerste is de parochiezaal klaar van de Landelinuskerk. Een project van meerdere jaren, van eerste tekening tot de eerste schop in de grond, naar het vandaag onthullen van de plaquette en de inzegening van de nieuwbouw. Ten tweede mag pastor Piet de Jong op deze zondagochtend aan koster en beheerder Joost van Eijk de pauselijke onderscheiding uitreiken. Maar als de viering begint, is dat allemaal nog een verrassing.

Pastor Piet de Jong verhaalt in zijn welkomstwoord over de mooie en betrokken geloofsgemeenschap - volgens velen ook een verdienste van hemzelf. Hij is er dankbaar voor. De bisschop haalt – net als de pastor – de dubbele blijdschap aan. “Natuurlijk omdat wij ons verheugen op de komst van Jezus. We zijn ook juist hier vanwege die prachtige parochiezaal, die door zo veel steun uit de gemeenschap gerealiseerd is. Daarbij gaat het eigenlijk niet eens om de zaal, maar om de mensen die erin zitten. De levende stenen van de parochie.”

Na de communieritus vraagt pastor Piet de Jong of Joost van Eijk naar voren wil komen. “Goede Joost,” begint hij, “ik weet dat jij je nu heel ongemakkelijk voelt, maar soms is het nodig om te zeggen dat we je enorm waarderen. Vijftig jaar heb je jezelf plichtsgetrouw als vrijwilliger en koster voor onze mooie Landelinusgemeente ingezet.”

Het is niet de enige reden waarom Van Eijk de pauselijke onderscheiding krijgt. De pastor krijgt het zelf ook een beetje moeilijk als hij vertelt dat de koster bij zijn komst een baken was. “De Landelinuskerk van Empel zonder Joost is niet goed voorstelbaar. Joost, we zijn trots op je.” Een mooi moment, wat Van Eijk mocht delen met zijn dochters en kleinzonen die als verrassing ook aanwezig waren bij deze viering.

Dan is het tijd voor de onthulling van de naam van de nieuwe parochiezaal en de inzegening. Vanwege corona kunnen de kerkgangers op een beamerscherm in de kerk live zien dat Bisschop Gerard de Korte het doek wegtrekt van de plaquette, waardoor zichtbaar wordt dat de zaal D’n Hof gaat heten. Toepasselijk in deze gemeente is ook de spreuk die erop staat: zaai ’t goede en geloof in haar groeikracht.

De zegening van alle ruimtes volgt. Applaus klinkt. En Joost van Eijk glundert ondanks zijn bescheidenheid als de parochianen hem op afstand feliciteren. “Het is fijn om gewaardeerd te worden.”

 

Dit artikel was ook te lezen in het Brabants Dagblad van maandag 14 december 2020.

Meer nieuws

Maria-expositie 'Op weg' in de Sint Cathrien

Oktober activiteiten rond Maria De parochie Maria besteedt in de […]

Geplaatst: 18 september 2023

Open Monumentendagen

Zaterdag 9 september Sint Cathrien - 's-Hertogenbosch 10.00-17.00 uur Dit […]

Geplaatst: 6 september 2023

Pater Titus in de krant (AD / BD)

Vorige week werd pater Titus geïnterviewd door Chris van Mersbergen […]

Geplaatst: 21 augustus 2023

Bossche Bedevaart naar Uden

15 augustus 2023, Maria Tenhemelopneming Op 15 augustus pakten we […]

Geplaatst: 19 augustus 2023