Archeologisch onderzoek parochiecentrum

18 juli 2020

In de nieuwsbrief van 20 juni was te lezen dat de bouwvergunning verleend is voor het nieuwe parochiecentrum van Rosmalen en dat het parkeerterrein achter de Lambertuskerk zou worden afgesloten. De gemeente verwijderde begin juli de klinkers en daarna was het tijd voor de volgende stap. Als je namelijk gaat graven, zeker naast een kerk die er al eeuwen staat, moet er ook onderzocht worden wat er dieper onder de grond zit.

De parochie heeft Vestigia Archeologie & Cultuurhistorie opdracht gegeven om dit onderzoek te doen en daar is op 14 en 15 juli hard aan gewerkt.

In de bovenste 70 cm werden pannen, delen van 3 fietsen, een zakmes, heggenschaar en het armatuur van een grote hanglamp aangetroffen, allemaal flink verroest.
Na het weggraven van deze 70 cm bovengrond, werden sporen van 1000 jaar geleden zichtbaar. De luchtfoto geeft een prima beeld. Aan de rechterkant zijn in het lichte zand 2 cirkels zichtbaar. Dit bleken kuilen te zijn waarin enkele potscherfjes zijn aangetroffen. Aan de linkerkant zijn de plantbedden van een groentetuin te zien.
Conclusie; we ‘zitten’ 1000 jaar later bij iemand in de tuin.

Midden op het terrein werd een oude waterput gevonden (eveneens zo’n 1000 jaar oud) die bij het onderzoek 2,5 meter diep werd uitgegraven. In de grond waren, vanwege de ouderdom, alleen maar verkleuringen te zien die zowel op foto als op tekening zijn vastgelegd (zie afbeeldingen). Onder de waterput werden sporen gevonden van een vulkaanuitbarsting in de Eiffel. Daaronder zand van 12.000 jaar geleden, de laatste ijstijd.

Er zijn niet echt waardevolle voorwerpen naar boven gekomen, maar het onderzoek geeft wel een goed beeld van wat er 1000 jaar geleden was.
De oogst aan voorwerpen was een spinklosje, een aantal potscherven, brokken tufsteen (waarschijnlijk van de muren van de voormalige Lambertuskerk) en staalslakken die bij smeedwerk zijn vrijgekomen.

Het terrein is inmiddels weer vlak gemaakt en er kan gebouwd gaan worden;

Een heel klein stukje geschiedenis van Rosmalen is in kaart gebracht.

Camiel en Jolien van der Heiden

Meer nieuws

Geplaatst: 27 januari 2022

Overlijden van en Pauselijke onderscheiding voor Ton Streppel

Zojuist bereikte ons het heel verdrietige bericht dat, na een […]

Geplaatst: 31 december 2021

Nieuwe maatregelen bekend rondom de kerstvieringen

De bisschoppen hebben vandaag bekendgemaakt dat er vijftig aanwezigen mogen […]

Geplaatst: 20 december 2021

Vacature pastoraal werker (m/v)

Parochie H. Maria te Rosmalen zoekt een:   Pastoraal werker […]

Geplaatst: 16 december 2021